Απεργία έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 14 Μαϊου οι καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και καταγγέλλοντας «τις πρακτικές τρομοκράτησης της εργοδοσίας».

Ads

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί, στις 10:30, έξω από το Θέατρο Άλφα. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) «οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία βιώνουν συνθήκες παρακράτους της δεκαετίας του ‘60»

«Πληθαίνουν τα μηνύματα συναδέλφων για πρωτοφανείς συνθήκες που δεν απαντώνται ούτε στις πιο σκληρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Σε ορισμένα σχολεία οι εκπαιδευτικοί καλούνται σε μικρά γκρουπ μέσα στα γραφεία της διεύθυνσης, όπου τους απευθύνονται «συστάσεις» για την αυριανή απεργία», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί και προσθέτουν: 

«Τέλος, σε κάποια άλλα δεν τηρούνται καν τα προσχήματα. Οι ιδιοκτήτες απευθύνουν τελεσίγραφο στους συναδέλφους μας και διαλύουν Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών που έχουν προγραμματιστεί για να γίνει ψηφοφορία σχετικά με τη συμμετοχή συναδέλφων στην αυριανή απεργία», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας».

Ads

Διαβάστε επίσης: Δικαστική απόφαση δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς που απολύονται για εκδικητικούς λόγους

Σημειώνεται πως στη συγκέντρωση στο Θέατρο Άλφα θα παρευρεθούν  και θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Ομοσπονδία σημειώνει πως απέστειλε προσκλήσεις και σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

«Αύριο δίνεται μια καθοριστική μάχη για τον κλάδο μας. Αύριο ενώνουμε τη φωνή μας και λέμε σε κυβέρνηση και σχολάρχες ότι οι ρυθμίσεις τους που κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους για να αποσυρθεί η εποπτεία της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και να  ισοπεδωθούν οι εργασιακές μας σχέσεις δεν θα περάσουν, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ», τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για την απεργία

Στον εμπαιγμό και στις προκλήσεις του Υπουργού Παιδείας που με αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις αποσύρει την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, ο κλάδος δίνει τη δική του απάντηση. Η ΟΙΕΛΕ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 14/5, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο θέατρο ΑΛΦΑ. Στη συγκέντρωση αυτή θα παραστούν εκπρόσωποι κομμάτων που θα κληθούν να καταθέσουν δημόσια τις προτάσεις τους για την ιδιωτική εκπαίδευση και αντιπροσωπείες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που εύλογα ανησυχούν για την μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε πρατήρια εμπορίας τίτλων και για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία των μαθητών όλων των σχολείων απέναντι στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα δώσουν την απάντησή τους σε μία ακόμη πρόκληση του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης. Η ΟΙΕΛΕ είναι σίγουρη ότι ένα από τα παρακάτω συμβαίνει: είτε γνωρίζουν ότι όσα ψήφισαν είναι αντισυνταγματικά και δεν τολμούν να τα εφαρμόσουν, είτε προετοιμάζουν ακόμη πιο καταστροφικές ρυθμίσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Η άρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία και από κάθε πτυχή της δραστηριότητάς τους σε συνδυασμό με την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε η ιδιωτική εκπαίδευση να μεταβληθεί σε χώρο πώλησης τίτλων. Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής θα είναι μακροπρόθεσμα ανυπολόγιστες. Η πλαστογράφηση των τίτλων και η ναρκοθέτηση των πανελλαδικών εξετάσεων θα καταστήσει την πρόσβαση παιδιών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία ή σε ιδιωτικά που λειτουργούν με βάση τη συνταγματική νομιμότητα σχεδόν αδύνατη. Οι εκπαιδευτικές ανισότητες θα αγγίξουν το επίπεδο της δεκαετίας του ‘50 κα του ‘60.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με όλες μας τις δυνάμεις θα επιχειρήσουμε να θέσουμε φραγμό στις αντικοινωνικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Κυβέρνησης  που ανερυθρίαστα ευνοούν τους λίγους, τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολλών, των ανθρώπων τις εργασίας, των μη προνομιούχων. Την Τετάρτη θα είμαστε όλοι εκεί.