Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγες ώρες οι πρώτοι 20 κρατούμενοι μετανάστες της Αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Αυγή, πρόκειται για 11 αιτούντες άσυλο και 9 ακόμα που κρατούνταν από 12 μήνες έως και 17 μήνες.

Ads

 
Οι ίδιες πηγές αναφέρεουν ότι 20 μετανάστες μεταφέρθηκαν με βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. στο πιο κοντινό σταθμό του μετρό για να πάνε στα σπίτια τους καθώς η πλειοψηφία τους είχε δεσμούς με την χώρα και κατ’ επέκταση που να μείνουν. Έφυγαν με χαρτιά εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης ενώ παρόντες σε όλη την διαδικασία ήταν οι δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που έχουν συνεργαστεί μαζί τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου έχουν δεσμευτεί ότι η Αμυγδαλέζα θα κλείσει εντός 100 ημερών και θα δημιουργηθούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές και στα υπόλοιπα προβληματικά σημεία της πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.
 
Την ίδια ώρα αντιρατσιστικές οργανώσεις εντείνουν τις πιέσεις για την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό. Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αμυγδαλέζα το απόγευμα του Σαββάτου, με αίτημα να κλείσουν αμέσως όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι.