Εν μέσω σκληρού παρασκηνίου, και υπό την απειλή του Γιάννη Στουρνάρα για ορισμό Επιτρόπου στην τράπεζα, έκλεισε αργά το απόγευμα το θρίλερ εκλογής της νέας διοίκησης στην Attica Bank.

Ads

Με ανακοίνωσή της, η τράπεζα γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέλεξε τελικά ομόφωνα τον Θεόδωρο Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο διορισμός Πανταλάκη, με μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ήταν η συμβιβαστική λύση που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη θύελλα της περασμένης εβδομάδας και τη νέα κόντρα κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, η επικύρωση του διορισμού του διδύμου Πανταλάκη – Ρουμελιώτη μόνον ανέφελη δεν ήταν, καθώς στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου η ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, αντέδρασε και απείλησε να καταψηφίσει.

Η αντίδραση αυτή προκάλεσε συναγερμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να μεταθέτει προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό και να παραμένει στην Αθήνα προκειμένου να είναι παρών κατά στις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι ήταν αποφασισμένος σε περίπτωση νέας εμπλοκής να προχωρήσει στον διορισμό του Θεόδωρου Πανταλάκη ως Επιτρόπου, πλέον, στην Attica Bank.

Ads

Παράλληλα, υπήρξαν πυρετώδεις επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, της κεντρικής τράπεζας και της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ προς εκτόνωση της κατάστασης, με αποτέλεσμα την τελική αποδοχή του διορισμού Πανταλάκη.

Υπέρ της εν λόγω συμβιβαστικής λύσης, μετά την απόρριψη του διορισμού του διδύμου Ρουμελιώτη – Σαπουτζόγλου από τον Γιάννη Στουρνάρα, φέρεται να είχε ταχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αντιδρούσαν ωστόσο άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος ο οποίος έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν είναι και το ενδεχόμενο «ηθικό πλήγμα» από την παλαιά υπόθεση των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε βγάλει στο εξωτερικό ο Θεόδωρος Πανταλάκης όταν ήταν διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης είχε δηλώσει τότε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και αποτελούσαν μέρος της οικογενειακής του περιουσίας.

Σημειώνεται πως η υπόθεση της Attica Bank έχει πυροδοτήσει σκληρές πολιτικές κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς πρόκειται για την τράπεζα που είχε χορηγήσει την εγγυητική επιστολή στην εταιρία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα προκειμένου να μετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.