Aπό τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην συγχώνευση κύριων και επικουρικών συντάξεων κι από τον νέο «φόρο» στους «νέους πόρους»: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού εξελίσσεται σε νέο ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση, η επικοινωνιακή Βαβέλ πυροδοτεί καθημερινό μπαράζ με σενάρια τρόμου και η γυμνή αλήθεια των αριθμών – και των σκληρών απαιτήσεων της τρόικας – δείχνει ότι είναι απολύτως υπαρκτός ο κίνδυνος για νέες μειώσεις, ακόμη και στις συντάξεις που βρίσκονται αρκετά κάτω κι από τα 1.000 ευρώ.

Ads

Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απειλή στο τραπέζι έχει μπει από χθες και νέο σενάριο, αυτό της αύξησης της εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πράξη εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν προ Μνημονίων – ένα μέτρο που, υπό την προϋπόθεση ανάσχεσης και της ανεργίας, θα μπορούσε να αποφέρει μόνον στο ΙΚΑ περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν οι περικοπές στις συντάξεις «με εισαγωγή νέων πόρων στον σύστημα» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι πόροι. Κατά τις πληροφορίες η αύξηση των εισφορών θα μπορούσε να είναι ένα απολύτως «ποσοτικοποιημένο ισοδύναμο» με δεδομένο ότι το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό μέσα στο 2016, ενώ ασκήσεις επί χάρτου γίνονται και για το ενδεχόμενο της σύνδεσης μέρους των φορολογικών εσόδων με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Η «επιστράτευση» των αυξημένων εισφορών ήρθε μετά την ποσοτικοποίηση των στοιχείων που είχε ζητήσει η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας – ποσοτικοποίηση, που έδειξε ότι όποιες παραλλαγές κι αν γίνουν πάνω στο επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών είναι σχεδόν αδύνατο να εξοικονομηθούν τα προβλεπόμενα ποσά, εάν δεν υπάρξουν περικοπές και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Ads

Η ίδια απειλή για νέες μειώσεις και στις χαμηλές συντάξεις, προκύπτει εάν εφαρμοστεί και το σενάριο για συγχώνευση κύριων και επικουρικών συντάξεων – ένα σενάριο, που έφερε ξανά σε πρώτο πλάνο την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας με τη συνέντευξή του στη Real News, αλλά από το οποίο πήρε αποστάσεις χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος ‘Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι πρόκειται «για προσωπική άποψη του κ. Κατρούγκαλου».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των δεδομένων του ασφαλιστικού αλλά και των απαιτήσεων των δανειστών, το ποσοστό μείωσης των συντάξεων θα καθοριστεί από το ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει με τον νέο νόμο.

‘Ηδη, στην πορεία των δύο πρώτων Μνημονίων το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις έχει μειωθεί από το 80% στο 72% και έως το 2017 προβλέπεται να φθάσει στο 70%. Οι πιστωτές πιέζουν για περαιτέρω μείωση του ποσοστού αυτού στον νέο ασφαλιστικό νόμο, έτσι ώστε να μην ξεπερνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 60%. Εάν σ’ αυτό το ποσοστό ενσωματώνονται, συγχωνευμένες, κύρια και επικουρική σύνταξη, τότε στην πράξη θα πρόκειται για κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και πολύ δύσκολα δεν θα θιγούν και τα εισοδήματα κάτω των 1.000 ευρώ.

Και το νέο σενάριο που εξετάζεται πάντως, για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν δείχνει ανέφελο, καθώς η μείωσή τους είχε γίνει με μνημονιακή απαίτηση και, δη, με ιδιαίτερα ισχυρή πίεση από την πλευρά του ΔΝΤ. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί περίπου κατά 4%, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντική απώλεια εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, η θέση του ΔΝΤ από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο ήταν πως οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές είναι αντι-αναπτυξιακές και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παρ’ ότι, δε, η μείωσή τους ούτε επενδύσεις έφερε, ούτε νέες θέσεις εργασίας, ουδείς εγγυάται πως η πρόταση για επαναφορά τους στα προ-Μνημονίων επίπεδα δεν θα προσκρούσει στα ίδια επιχειρήματα και στο ίδιο «αναπτυξιακό» μοντέλο του ΔΝΤ…