Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ανέβασε σήμερα ένα άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann», δίχως όμως να αναφέρει ορισμένες βασικές πληροφορίες για την έρευνα.

Ads

Αρχικά, αναφέρεται: «Στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στη συγκριτική μελέτη για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθεκτικότητα σε 29 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Bertelsmann».

Φαίνεται λοιπόν πως ο τίτλος είναι παραπλανητικός, καθώς η έρευνα αφορά 29 χώρες του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα μάλιστα κατατάσσεται 9η. Ειδικότερα, αναφέρεται: «Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της διακυβέρνησης», η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη ανάμεσα σε 29 κράτη, με βαθμολογία 7,56 στα 10, πίσω από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και την Ελβετία. Πιο κάτω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Φιλανδία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Εσθονία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Τουρκία , η Τσεχία και οι ΗΠΑ και στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μεξικό, η Ουγγαρία και η Πολωνία».

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας», η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη μεταξύ των 29, ενώ στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα Κράτους Πρόνοιας», η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση.

Ads

Ωστόσο, κάτι ακόμη που δεν αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πως η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 70 αναλυτές, εξετάζει την περίοδο από το Νοέμβριο του 2019, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Συνεπώς, απουσιάζουν οι εκατόμβες νεκρών αλλά και κρουσμάτων που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2021. Αντίθετα, το άρθρο τονίζει πως «η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις κλίμακες αξιολόγησης και είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη στη διαχείριση της πανδημίας και ένα από τα καλά τοποθετημένα κράτη», όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.