Σε περισσότερα από 12.000.000 ευρώ, υπολογίζεται η εκτιμώμενη υπέρβαση από τις δαπάνες για τα επιθέματα και όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία. 

Ads

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για το θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η ελεγκτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ είχε αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση. Πρόκειται για δύο προβλήματα: το ένα έχει να κάνει με την υποβολή ψεύτικων φωτογραφιών από τους γιατρούς στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και στη διεύθυνση αυτή που είναι για τις δαπάνες και αυτό φάνηκε γιατί πολλοί γιατροί έχουν δώσει την ίδια φωτογραφία, ένας γιατρός να έχει δώσει την ίδια φωτογραφία για διαφορετικούς αρρώστους κ.α».

«Έχουμε μια απάτη σε βάρος του δημοσίου. Θα πάει στον εισαγγελέα γιατί είναι και ποινικό αδίκημα.  Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλεί μια δαπάνη για τον οργανισμό γιατί εμείς δεν ξέρουμε αν η συνταγογράφηση των επιθεμάτων για τους συγκεκριμένους ασθενείς με την ψεύτικη φωτογραφία ήταν ιατρικά ενδεδειγμένη ή δεν ήταν. Έχουμε υπολογίσει το κόστος αυτής της δαπάνης να ανέρχεται στα 12 εκ. και από κει και πέρα θα υπάρξει και δεύτερος έλεγχος σε βάθος για να δούμε ποιες από αυτές τις ιατρικές γνωματεύσεις ήσαν δικαιολογημένες και ποιες από αυτές έχουν συνταγογραφηθεί ακόμα και σε πεθαμένους», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θα ψαχτούν και άλλα πράγματα σε βάθος. Ποιοι γιατροί συνταγογράφησαν, ποιοι γιατροί θεώρησαν αυτές τις συνταγές, γιατί έχουμε και με τους ελεγκτές πρόβλημα.
Έχουμε διαπιστώσει ότι πάρα πολλές συνταγές έχουν σφραγίδα ελεγκτή ιατρού που είναι προγενέστερη της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα βρωμερό κύκλωμα ανά την Ελλάδα που διακινούνται οι ιατρικές γνωματεύσεις, προφανώς από τις εταιρίες που τα εμπορεύονται αυτά τα υλικά και όπου προλάβουν παίρνουν σφραγίδες. Όπως καταλαβαίνεται αυτή η δαπάνη είναι πλασματική. Πρόκειται για στημένο κόλπο και πιστεύω ότι εδώ υπάρχει και μια σπείρα όπου διακινούνται συνταγές». 

Ads