Mε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «χυδαιότητα με την οποία επέλεξε, μέσω… διαρροής μάλιστα, να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει το ολέθριο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εκτός από τους ίδιους, παρασύρουν και την ίδια τη χώρα σε αδιέξοδο».

Ads

Πρόκειται για απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε διαρροές κυβερνητικών πηγών που σχολιάζοντας προηγούμενη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν «οι Έλληνες μπορούν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόταν αυτή την κρίση ο κ. Τσίπρας, η κα Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Κυρίτσης. Θα έλεγαν σε όλους “περάστε”. Όλοι θυμούνται άλλωστε τη λυσσαλέα αντίδρασή τους στη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Σε αντίθεση με την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας». 

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:

«Αντί να ασχολούνται με το πώς θα απαντήσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν προτιμότερο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μάθουν με ποιον τρόπο κατάφερε να διαχειριστεί πολλαπλάσιες προσφυγικές ροές με αποτελεσματικότητα και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου. Με ποιο τρόπο εξασφάλισε την δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που μείωσε τις ροές και ανάγκασε τη Τουρκία να δεχθεί επιστροφές.

Ads

Αντί αυτού, νομίζουν ότι όλα είναι επικοινωνία, μεγάλα λόγια και αυταρχισμός στους νησιώτες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Η ανευθυνότητα τους να μετατρέψουν τη Χίο και τη Λέσβο, τα ακριτικά νησιά μας, σε πεδία μάχης, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές και εργαλειοποιεί το προσφυγικό είναι έξω από κάθε λογική.

Πάει πολύ, λοιπόν, μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χυδαιολογεί και από πάνω. Οφείλει να αλλάξει αμέσως ρότα και να αντιληφθεί ότι έχει εθνική ευθύνη να σοβαρευτεί». 

Χαρίτσης: «Tο 2015 διαχειριστήκαμε δεκαπλάσιες προσφυγικές ροές με ανθρωπιά και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με όρους αυταρχισμού (…) η Ελλάδα να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στο μεταξύ στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με όρους αυταρχισμού. Είτε θεσμικού, όπως έκανε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενόσω η Βουλή ήταν ανοιχτή, είτε χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ για να επιβάλει την πολιτική της, φέρνοντας τα νησιά σε κατάσταση κατοχής».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «το 2015 διαχειριστήκαμε δεκαπλάσιες ροές των σημερινών με ανθρωπιά, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους νησιώτες να διδάσκουν ανθρωπιά σε όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «αντί να χτίσει σε αυτή την πολιτική και να σκύψει στο πρόβλημα, επιμένει να ασκεί αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και να σπείρει το διχασμό».

«Στο τέλος Ιουνίου η Μόρια φιλοξενούσε 5600 ανθρώπους, πληθυσμός που σήμερα έχει υπερ-τετραπλασιαστεί» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και σε 5 νησιά του ΒΑ Αιγαίου υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα ‘Φιλοξενία’, ‘Εστία’ και ‘Ήλιος’, που λειτούργησαν με ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση, παραμένουν ανενεργά μόνο και μόνο για να μην συγκρουστεί η κυβέρνηση με τος γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, καταδικάζοντας τους νησιώτες σε μία τραγική κατάσταση».

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να «διεθνοποιήσει το προσφυγικό» υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Ευρώπη το 2015, με 800.000 να περνάνε τα σύνορά μας, και πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία παρά τα υπαρκτά της προβλήματα λειτούργησε και μειώθηκαν οι ροές. Είναι κρίσιμο Ελλάδα να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται σε μία συνολικότερη στρατηγική» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει το λάθος της «σύνδεσης του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά. Κάτι που έκανε το προηγούμενο διάστημα ελπίζοντάς ότι μία πολιτική κατευνασμού θα μείωνε τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα και οι ροές να αυξηθούν και να οξυνθεί η τουρκική προκλητικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι «τις παλινωδίες της κυβέρνησης τις αντιλαμβάνονται και στο εξωτερικό και τις χρησιμοποιούνε προς όφελός τους».

«Αυτό που πετύχαμε τη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης «είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών σχέσεων της χώρας μας». «Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και διεκδικητικοί σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί η χώρα να είναι απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις που την αφορούν, όπως οι διασκέψεις του Βερολίνου και του Μονάχου».