Την πόρτα της εισαγγελίας πέρασε σήμερα ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την άρνηση του να δώσει στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο συμβάσεων υπαλλήλων. Απάντηση έδωσε και για τη μαθητική παρέλαση υπό τον ύμνο του ΕΑΜ.

Ads

Ανωμοτί κατάθεση, με την με την κατηγορία της απείθειας και παράβασης καθηκόντων έδωσε σήμερα στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος κλήθηκε μετά την άρνηση να δώσει στοιχεία υπαλλήλων προς αξιολόγηση. Σε δηλώσεις του μετά από την έξοδο του από το γραφείο της εισαγγελέως, ο κ. Ρούσσος έκανε λόγο «για νόμο αντισυνταγματικό που δεν εφαρμόζεται».

Υπενθυμίζεται ότι με τις ίδιες κατηγορίες έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ο δήμαρχος Αγ. Ρέντη- Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Ρούσσος ρωτήθηκε επίσης  από τους δημοσιογράφους για το θέμα που ανέκυψε χθες κατά τη μαθητική παρέλαση στο Χαλάνδρι, υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ.

Ads

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας το συμβάν, είχε δηλώσει ότι «δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να οικειοποιείται τους αγώνες άλλων. Ο αγώνας των Ελλήνων, με κορυφαία στιγμή τον Γοργοπόταμο, έγινε κατά του ξένου κατακτητή και όχι κατά του μνημονίου και των δανεικών. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες, τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό, το στηλιτεύω».

Απαντώντας ο δήμαρχος Χαλανδρίου είπε πως: «Έγινε μια πάρα πολύ ωραία συναυλία, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Παίξαμε αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» και είδα δεκάδες ανθρώπους να κλαίνε από συγκίνηση, αυτό είναι το πραγματικό νόημα αυτής της μέρας». Συνεχίοντας είπε πως: «Η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρόλο που είχαμε σαν χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης σύρθηκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά. Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή που ήταν παράνομη η εθνική αντίσταση. Δεν θα το πετύχουν». «Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρωσική μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Τη δήλωση Βούλτεψη σχολίασε και ο συνήγορος του κ. Ρούσσου και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, λέγοντας πως τα κυβερνητικά στελέχη «καλύτερα θα κάνουν να σιωπούν», σε τέτοια θέματα.