Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Τελευταίο επεισόδιο, σύμφωνα με μαρτυρία, έξω από τη Μυτιλήνη, όπου πέταξαν σε ακατάλληλο φουσκωτό 14 πρόσφυγες και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα για να τους περιμαζέψουν οι τουρκικές αρχές. Του Δημήτρη Αγγελίδη

Ads

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νέα θύματα στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, έξω από τη Μυτιλήνη, το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με μαρτυρία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», οι ελληνικές αρχές πέταξαν 14 πρόσφυγες πάνω σε φουσκωτό-κατάλληλο για παιχνίδι το καλοκαίρι και τους άφησαν καταμεσής της θάλασσας, όπου τους μάζεψαν οι τουρκικές αρχές. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, η μία 70 χρόνων, και ένας 18χρονος.

Είναι η τρίτη φορά που επαναπροωθείται ο 18χρονος από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, αδιάσειστο σημάδι ότι οι παράνομες συστηματικές επαναπροωθήσεις που εφαρμόζει η ελληνική ακτοφυλακή, όπως τις καταγράφουν οι πιο έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις, δεν μπορούν να σταματήσουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία.

Kάνουν τους ανήξερους

Πρώτη φορά είχε απωθηθεί ο 18χρονος με εξαιρετικά βίαιο τρόπο στον Εβρο στις 14 Νοεμβρίου, μαζί με άλλους περίπου 65 Σύρους, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.». Ξαναμπήκε στην Ελλάδα μαζί με άλλους εννιά συμπατριώτες του και ζούσαν κρυμμένοι για τον φόβο της αστυνομίας. Στις 29 Νοεμβρίου προσπάθησε να έρθει στην Αθήνα, αλλά συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία.

Ads

Από εκείνη την ομάδα των εννιά Σύρων, τέσσερις βρίσκονται σε ασφαλή χέρια, δύο επαναπροωθήθηκαν και τρεις παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι, με τις οικογένειές τους στη Συρία να αναζητούν απελπισμένα κάποιο ίχνος τους. Σε όλα τα παραπάνω περιστατικά, οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα.

Προχθές το βράδυ, ο 18χρονος επιχείρησε να ξαναμπεί στην Ελλάδα. Εφτασε με άλλους δεκατρείς σε μικρό νησί περίπου 400 μέτρα από τα παράλια της Μυτιλήνης. Γύρω στις 10 το βράδυ, εμφανίστηκε σκάφος του λιμενικού με άντρες ντυμένους «κομάντο» και καλυμμένα τα πρόσωπα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του 18χρονου σε γνωστό του που βρίσκεται στην Ελλάδα. Τους πήραν τα τηλέφωνα, αλλά ένας από την ομάδα κατάφερε να κρύψει το δικό του κι έτσι επικοινώνησε με τον γνωστό του.

Τους μετέφεραν στην ακτή της Μυτιλήνης κι από κει τους έβαλαν σε άλλο σκάφος και τους οδήγησαν κοντά στα τουρκικά ύδατα.

«Τους έβριζαν, τους έριχναν σφαλιάρες, τους κλοτσούσαν. Είχαν ένα φουσκωτό, από αυτά που παίζει κανείς το καλοκαίρι στη θάλασσα. Χωράει τέσσερα-πέντε άτομα. Τους έριξαν όλους πάνω και τους παράτησαν εκεί, μέσα στη θάλασσα. Μείναν μέσα στα κύματα να χτυπιούνται. Πάθανε μεγάλο σοκ. Από θαύμα σωθήκανε. Κάποιος έβαλε το μυαλό του να δουλέψει, βρήκε από το κινητό μέσω ίντερνετ το τηλέφωνο της τουρκικής αστυνομίας και ζήτησε βοήθεια. Ηρθαν οι Τούρκοι και τους πήρανε. Είχαν την καλύτερη συμπεριφορά εκεί. Τους φέρανε να φάνε και να πιουν, τους στέγνωσαν τα ρούχα, τους ζέσταναν. Και πραγματικά απορώ πώς οι Τούρκοι, που τους θεωρούσα τόσο κακούς ανθρώπους, έχουν τόσο καλή συμπεριφορά σε πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα, που πάντα τη θεωρούσα την καλύτερη μάνα, τους συμπεριφέρεται έτσι;» αναφέρει η μαρτυρία προς την «Εφ.Συν.».

Εφημερίδα των Συντακτών