Την απαλλαγή του ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, Ριχάρδου Μυλωνά, καθώς και των 62 συγκατηγορουμένων οι οποίοι είχαν συλληφθεί, πριν από περίπου δύο χρόνια,ως μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, πρότεινε προς το αρμόδιο να αποφασίσει τελικά Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, ο εισηγητής, εισαγγελέας Ι. Πιέρρος.

Ads

Τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η απαλλαγή (δια της εκδόσεως απαλλακτικού βουλεύματος) είναι της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), της λαθρεμπορίας και της πλαστογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έπεσε στο κενό καθώς σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων που τέθηκε υπόψη της ανάκρισης τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ναι μεν δεν είχαν νόμιμα παραστατικά για το χρυσό, τους πολύτιμους λίθους, τα πολυτελή ρολόγια και τα πανάκριβα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, αυτό όμως δεν συνιστά λαθρεμπόριο χρυσού.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο «Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις». 

Ads