Έξι χρόνια μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (αφορούσε τη χορήγηση επισφαλών δανείων κατά την χρονική περίοδο 2008-2010) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της απάτης.

Ads

Υπενθυμίζεται πως απαλλακτική εισήγηση είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για όλους τους κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο τότε πρόεδρος του Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση την οποία υιοθέτησε το δικαστήριο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια δεν εξαπατήθηκαν καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του δανειολήπτη επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά και του ΤΤ ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ.

Μάλιστα όπως υποστήριξε η εισαγγελέας η έκθεση της Deloitte που αφορούσε στην αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Δημ. Κοντομηνά ήταν σωστή, συνεπώς ορθώς το πιστωτικό ίδρυμα στηρίχθηκε σε αυτήν για την έγκριση των δανείων.

Ads

Αξίζει να επισημανθεί ότι με  βάση νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που ορίζει ότι για υποθέσεις, που αφορούν αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απαιτείται πλέον έγκληση των τραπεζών προκειμένου να ερευνηθούν σε ποινικό επίπεδο, κάτι που οδήγησε σε απαλλαγή όλους τους τους εμπλεκόμενους.

Εν προκειμένω, η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση, κινούμενη στο ίδιο μοτίβο με τις διευθύνσεις των τραπεζών σε πλείστες άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Έτσι η απιστία έπαυσε με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).