Απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, διέταξε η αστυνομία, «για λόγους δημοσίας ασφάλειας», ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή στη σκιά των συγκεντρώσεων συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, των προγραμματισμένων διαδηλώσεων μνήμης για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου των συνδικάτων για την ψήφιση του προϋπολογισμού, 8.000 αστυνομικοί αναπτύσσονται στην Αθήνα με εντολές για «μηδενική ανοχή».

Ads

Λόγω της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, από την Παρασκευή το πρωί στις 6 έως τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου, έχουν απαγορευτεί «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης» όλες οι συγκεντρώσεις ή πορείες. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό δεκάδων δρόμων γίνονται κατά μήκος της διαδρομής προς το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην Αττική Οδό.

Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής ενώ σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως μετέδιδαν εχθές οι αστυνομικοί συντάκτες μετά την σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί έχουν εντολή για μηδενική ανοχή σε επεισόδια, αλλά με … αυτοσυγκράτηση.

Στο μεταξύ, φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Για την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στις 18.00, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων αλλά και πανεπιστημιακά κτίρια όπως: το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, το ΤΕΙ Αθήνας, το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το Παράρτημα στην Πάτρα, η Ιατρική Σχολή στη Λάρισα και το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον υπό κατάληψη βρίσκονται από την Πέμπτη τα δημαρχεία της Αγίας Παρασκευής, του Ηρακλείου Κρήτης, του Ρεθύμνου, της Κομοτηνής και της Μυτιλήνης, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά. Τέλος αλληλέγγυοι έχουν καταλάβει και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω Ρωμανού, το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις για τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, ώρα κατά την οποία θα ισχύουν ακόμα τα μέτρα περί απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και πορειών – αλλά και το απόγευμα στο σημείο της δολοφονίας.

Τέλος στις 6 το απόγευμα της Κυριακής καλούν σε συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή τα συνδικάτα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.