Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα με ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να αποφύγουν τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε κάποιες αλλαγές στο αρχικό κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες (3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες) που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Από το κατηγορητήριο αφαιρέθηκε η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Η συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε πως «η κατηγορία δεν έστεκε γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα, βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σημειώνεται πως οι συλληφθέντες, όλοι τους οικογενειάρχες, ισχυρίζονται πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Η συνήγορος τους υποστήριξε πως «απλά εκτελούσαν μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο». «Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», είπε.

Ads

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

Όπως ανακοινώθηκε από τους συνηγόρους τους, σε περίπτωση που το αίτημά τους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου απορριφθεί τότε θα προσφύγουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα. Αν και πάλι απορριφθεί τότε υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

«Φοβούνται την εκτέλεση»

Η δικηγόρος Λια Μαρινάκη, που έχει αναλάβει την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, δήλωσε πως «δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία γιατί φοβούνται πως θα εκτελεστούν». Σημειώνεται πως στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή, ωστόσο μετά το πραξικόπημα τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όσο και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Η δικηγόρος ανέφερε ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

Μιλώντας σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA, η Λια Μαρινάκη υποστήριξε πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Δ. Βίτσας: Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για την έκδοση των στρατιωτικών

Το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν χθες στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρηςς Βίτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή είναι να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου σε πρώτο βαθμό, να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά ν? αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης. H υπόθεση τους είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επανέλαβε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας δεν εμπλέκεται στο θέμα της παράδοσης του τουρκικού ελικοπτέρου. Η επικοινωνία γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο τουρκικό Υπουργείο, μέσω της διπλωματικής οδού.