Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε δασική έκταση, στην Μάκιστο της Ηλείας, όπου επιχειρεί ισχυρή δύναμη πυρόσβεσης. Από το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, η εικόνα άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ads

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν θα έλεγα πως απειλείται η κοινότητα».

Στην ακμή της, χθες, η φωτιά πέρασε από αυλές σπιτιών του χωριού, ξυπνώντας τον εφιάλτη των φονικών πυρκαγιών του 2007, κατά τις οποίες η Μάκιστος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι πυρκαγιές στο Ξηρόκαμπο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Βασιλική Καλαμπάκας, στο Αγραπιδοχώρι Ηλείας, στον Βαθύλακο της Δράμας και στα Λουτρά Σιδηροκάστρου, στις Σέρρες.

Ads

Οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης, στο Κακοτάρι της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Κούτσι της Νεμέας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Σιδηρόνερο Δράμας, στην Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής, στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου και στην Λιμνιά Καβάλας.

Συνολικά, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 σήμερα το πρωί, εκδηλώθηκαν 84 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για το νομό Δωδεκανήσου, Λασιθίου και τα νησιά Χίος, Σάμος και Ικαρία.

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιούν άμεσα καλώντας «199».