Υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας, που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέσπισε για να ξεπεραστεί η κρίση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους που θα θεσπίσει αν αναλάβει την εξουσία, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φοροκαταιγίδα». Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια, λέγοντας «Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια».

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας στροφή σε ρητορική παροχών, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Έκανε επίσης λόγο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 22% και μελλοντικά στο15%. Την ίδια στιγμή μίλησε και για μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά ώστε να φθάσει από το 1,4% στο 1% του ΑΕΠ και θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον καταργήσει αλλά δεν ξέρει με τι θα τον αντικαταστήσει. Στο εισόδημα ο ανώτατος συντελεστής έχει μειωθεί από το 45% στο 42%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα πάει τον ανώτατο συντελεστή στο 60%. Έχει κανείς αμφιβολία ότι πρόκειται για φοροκαταιγίδα. Εμείς θα το μειώσουμε σταδιακά από το 43% στο 33%», είπε ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας την επίθεση ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα εξής εξωφρενικά: επαναφορά του μισθολογικού κόστους του δημοσίου και επαναπροσλήψεις, υπόσχεται επανακρατικοποιήσεις, υπόσχεται εθνικοποίηση του κλάδου ενέργειας και έχει εξαγγείλει υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του δημοσίου. Προαναγγέλλει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από τις καταθέσεις. Επίσης φόρο τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς δεν ξέρουν πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα» και κάλεσε το ακροατήριο να συγκρίνει τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Ads

Μιλώντας με όρους κινδύνου ο Αντώνης Σαμαράς είπε επίσης ότι με τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει σε ρήξη με την ΕΕ, θα δημιουργηθεί κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ και θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα μνημόνια. «Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει τελικά νέες θυσίες».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην πάει καμία ψήφος χαμένη: «Σε μία εβδομάδα έχουμε εκλογές, είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα, ανάμεσα στην οριστική απαλλαγή από την πολιτική αβεβαιότητα και στην ένταση της αβεβαιότητας, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και στην κατάργηση των μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα σε μία πολιτική ανταγωνιστική και σε μία παρωχημένη πολιτική που σκορπά λεφτά το κράτος, ανάμεσα σε μία πολιτική που θα φέρει επενδύσεις και σε μία πολιτική που θα προσλάβει στο δημόσιο εκείνους που δεν μπορεί να πληρώσει.

«Ανάμεσα στο άλμα στο μέλλον ή την επιστροφή στο πιο αμαρτωλό παρελθόν, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και η τελευταία ψήφος μετράει. Κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εγγυώνται την έξοδο από την κρίση είναι η ΝΔ που μπορεί να συνεργαστεί με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Θα νικήσει η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της αξιοσύνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό», είπε.