Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα, και σας το ευχόμαστε δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Σε μία ομιλία με έντονο «προελογικό ύφος» τόνισε ωστόσο πως ως αντιπολίτευση η ΝΔ «δε θα αφήσει τη χώρα να πέσει στα βράχια». Κάλεσε δε τη νέα κυβέρνηση να μην κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης στους προηγούμενους.

Ads

«Θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά της Κυβέρνησης και δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα, αλλά ούτε να πάτε τη χώρα στα βράχια» είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως όχι μόνο δεν έχει σχέδιο και έχει και εμμονή στο ψέμα.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος ως πρωθυπουργός έκανε, ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να μην κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης. Είπε πως ελπίζει η νέα κυβέρνηση να βγει από τη διαπραγμάτευση το ίδιο όρθια όπως βγήκε η προηγούμενη.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι αν και νομικά δεν μπορεί μία χώρα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν τόσο ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, που τελικά μια χώρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει. Φοβάμαι ότι θα ενώσετε τον ευρωπαϊκό νότο και τον ευρωπαϊκό βορρά εναντίον της Ελλάδας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Αναφερόμενος δε στη σειρά επαφών που ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της νέας κυβέρνησης έχουν κάνει στο δρόμο για το Eurogroup της Τετάρτης, σημείωσε ότι η αμερικανικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να αποδώσουν οικονομικά, ενώ αναρωτήθηκε πού είναι η συμμαχία του Νότου, δεδομένου όπως είπε της άρνησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συνδράμουν αλλά και της στάσης που τήρησε η Ιταλία και η Γαλλία.

Σκιαγραφόντας το τοπίο που παρέλαβε είπε πως η χώρα βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση πριν από 2,5 χρόνια με αγκάθι το έλλειμμα και τη βαθιά ύφεση, τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία. «Eσείς βρήκατε τη χώρα σε ανάκαμψη, όχι σε βαθιά ύφεση, όπως εμείς. Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν του το αναγνώρισε αυτό.

Αναφερόμενος στη δήλωση Βαρουφάκη περί μη τοξικότητας του 70% του μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το 63% των μνημονιακών ταγών και ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «δωσίλογους» και «πουλημένους», κάνοντας κωλοτούμπα.

Σχολιάζοντας την πρόταση για συμφωνία – γέφυρα και νέο συμβόλαιο, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα ονόμαζε αυτές τις λύσεις μνημόνια.

Αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως «πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα». Τάχθηκε κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού προοικονομώντας άυξηση της ανεργίας ως συνέπεια του μέτρου και της επαναφοράς του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Τάχθηκε επίσης εναντίον της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι στη 1,5 ώρα των προγραμματικών του δηλώσεων δεν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, λέγοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η νέα κυβέρνηση δεν είναι απέναντι στη λιτότητα αλλά απέναντι στην ανάπτυξη.

Ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις εξεταστικές επιτροπές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση λέγοντας: «Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε δεν θα βρείτε τίποτα… εμείς βάλαμε κάποιους στη φυλακή εσείς να δούμε τι θα κάνετε».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=ZaLkGexHscE]