Ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. ευρώ, άντλησε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5% (τοκομερίδιο 3,375%).

Ads

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο», ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τη σημερινή δημοπρασία.

Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου, παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό». Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο» αναφερόμενος προφανώς στη διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκαν αναταράξεις από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική «υγεία» της Πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.

Ads