Σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία που επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων αφήνει ο αρμόδιος υφυπουργός, Αντώνης Διαματάρης. Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS, δε φαίνεται να συμμερίζεται καθόλου την ικανοποίηση που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεδωρικάκος, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκεια του για «πολλά δύσκολα και αρνητικά σημεία της συμφωνίας».

Ads

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, έβαλε στο επίκεντρο της κριτικής το όριο των 35 ετών, το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία. Υπενθυμίζεται, ότι δικαίωμα διευκόλυνσης στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, θα έχει ο απόδημος ο οποίος απουσιάζει από την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά, μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα την παρουσία του στην Ελλάδα για τουλάχιστον 2 χρόνια, είτε ως εργαζόμενος, είτε ως σπουδαστής ή υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του. «Θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος, αν όχι και ντροπή», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Διαματάρης.

«Ελπίζω, μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος αυτού του διαλόγου, ότι θα καταλάβουν και τα κόμματα, που προωθούν τέτοιες παράλογες διατάξεις, ότι ο Έλληνας δεν σταματάει να είναι Έλληνας, μετά από 35 ή 40 ή 10 ή 20 χρόνια. Ο Έλληνας είναι Έλληνας, για όλη του τη ζωή», έσπευσε να συμπληρώσει.