Στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος με τις οποίες η κατοικία αποτελεί άσυλο θα κριθεί το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη δυνατότητα της εφορίας να πραγματοποιεί ελέγχους σε σπίτια. Μετά τις αντιδράσεις το θέμα παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο ώστε να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα.

Ads

«Το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματος μας με την οποία διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ», ανέφερε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η εισβολή εφοριακών σε σπίτια, χωρίς δικαστική εγγύηση, πλήττει το Σύνταγμα, όχι την φοροδιαφυγή. Θα αυξήσει όχι τα έσοδα, αλλά την διαφθορά…», σχολιάζει σε μήνυμά του στο Twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά το συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στον Real Fm, δήλωσε κατηγορηματικά πως «είναι παραβίαση του Συντάγματος να μπαίνουν οι εφοριακοί στο σπίτι σου χωρίς δικαστικό λειτουργό». Όπως υπογράμμισε οι παραβιάσεις του Συντάγματος και η μη τήρηση της νομιμότητας είναι καθημερινό φαινόμενο και συμπλήρωσε πως είναι πρωτόγνωροι για την Ευρώπη οι τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτή η παραβίαση.

Ads

Ο κ. Κασιμάτης επισήμανε πως ο σωστότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι οι προσφυγές στα Δικαστήρια ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Αυτές οι συνεχόμενες προσφυγές αρχικά πιέζουν τους δικαστικούς λειτουργούς και ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη και την τρόικα πως αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν».