Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την διάταξη που απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) η οποία αποτελεί ρύθμιση του 2ου μνημονίου. Η ΓΣΕΕ, που έκανε την προσφυγή, σημειώνει μετά την απόφαση, ότι πρόκειται για «ρωγμή στη λογική των μνημονίων».

Ads

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή με απόφασή της την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ μόνο για τις διατάξεις του άρθρου 3, παρ. 1, 2 και 4 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του 2012. Πρόκειται για το άρθρο που απαγόρευε τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία κάτι που κρίθηκε ως αντίθετο με το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος.

Για τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναλυτικά, το άρθρο 3 παρ. 1 καθιέρωνε το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών. Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου περιόριζε την προσφυγή στη διαιτησία αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου με απαγόρευση ρύθμισης οποιουδήποτε άλλου ζητήματος, ακόμη και διατηρητικών ρητρών, ενώ η παράγραφος 4 όριζε ότι εκκρεμείς προσφυγές στον ΟΜΕΔ αν μεν είχαν κατατεθεί μονομερώς ετίθεντο στο αρχείο, ενώ αν είχαν κατατεθεί με κοινή συμφωνία κρίνονταν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ( 6/2012).

Ads

Ειδικότερα, με την προϊσχύουσα νομοθεσία, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς στον ΟΜΕΔ. Με την ΠΥΣ καταργήθηκε η δυνατότητα με αποτέλεσμα σε περίπτωση κατά την οποία η συλλογική διαφορά δεν κατέληγε σε συμφωνία, να μην υπάρχει δυνατότητα να επιβληθούν γενικοί όροι εργασίας, υποχρεωτικοί για τους εργοδότες. Η ακύρωση της σχετικής διάταξης της ΠΥΣ έχει ως συνέπεια να επανέρχεται σε ισχύ το παλαιότερο καθεστώς ως προς το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «η απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ , αποτελεί ρωγμή στη λογική των μνημονίων και είναι μια ακόμη δικαίωση των αγώνων της ΓΣΕΕ η οποία είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ σειρά βάναυσων και αντεργατικών μέτρων, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2ου Μνημονίου».