Αντισυνταγματικές έκρινε τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει την ίδια βάση με αυτή του Μισθοδικείου, το οποίο στα τέλη του 2013 είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών. Εκτιμάται πως το κόστος των επιστροφών ενδέχεται να φθάσει έως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό προστίθεται στα 500 εκατομμύρια από την επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους με το συνολικό νούμερο να φθάνει έως και τα 650 εκατομμύρια.

Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών αποτελεί προμήνυμα και για την απόφαση σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων των ενστόλων. Υπενθυμίζεται πως ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στους ένστολους. Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσει τον «πιλότο» για τις υποθέσεις των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων εκτός των ενστόλων, όπως είναι οι διπλωμάτες οι διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με τις αναδρομικές περικοπές συντάξεων, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρει πως είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Ads

Ωστόσο οι δικαστές αναγνώρισαν το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών και τις αποδοχές τους, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή θα έχει. Επίσης θα πρέπει να έχει εξεταστεί αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έδωσε και ένα παράθυρο στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου άρδην, κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.