Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και το πόκερ των στοχευμένων διαρροών να κρατούν έως την τελευταία στιγμή οδεύουν Αθήνα και δανειστές στη συνεδρίαση του Eurogroup – μια συνεδρίαση, στην οποία το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι η κατάληξη σ΄ένα πολιτικό «προσύμφωνο» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ads

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησε στις 16:00 το απόγευμα, το κλειδί των τελικών αποφάσεων όμως βρίσκεται στις συναντήσεις που είχαν από το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μεταξύ των συναντήσεων αυτών, οι πλέον καθοριστικές ήταν εκείνες με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες τα κομβικά σημεία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης είναι πέντε:

1. Το ύψος των μέτρων που καλείται να προνομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ επέμενε, μέχρι χθες τουλάχιστον, σε μέτρα 3,6 δς ευρώ (2% του ΑΕΠ) για μετά το 2018, ενώ η Αθήνα επιδιώκει να κατεβάσει τον λογαριασμό στα 1,8 δις.

Ads

2. Τα «αντισταθμιστικά» μέτρα (φορολοελαφρύνσεις κ.λ.π.) που θα
αποσπάσει, εν είδει ανταλλάγματος, η ελληνική πλευρά.

3. Ο σαφής και άμεσος καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – ζήτημα που θέτει επιτακτικά η Ελλάδα, αλλά το αρνείται το Βερολίνο.

4. Η χρονική διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Η Γερμανία ζητούσε 10 χρόνια μετά το 2018, ο Γερουν Ντάισελμπλουμ έχει αντιπροτείνει πέντε, και η Αθήνα επιδιώκει να κατέβει στα τρία χρόνια.

5. Η συμφωνία στα εργασιακά, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ΔΝΤ να την αρνείται.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να επιδιώκει υπαναχωρήσεις από όλες τις πλευρές προκειμένου να καταστεί δυνατή σήμερα μια απόφαση για άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα και για έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στο τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε το αργότερο τον Απρίλιο.

Κλειδί η στάση του Σόιμπλε

«Κλειδί» για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει στη συνεδρίαση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κρατά έως την τελευταία στιγμή χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

«Δεν αναμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ο οποιος πάντως πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα «σχετικά σύντομα».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση δήλωσε αισιόδοξος για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα και σημείωσε ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε καλά. Τόνισε πάντως ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του είναι μέρος της συμφωνίας του 2015. 

Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο 

Αισιόδοξος για μία θετική σύσκεψη εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Υπάρχουν όλες οι παράμετροι, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα» τόνισε ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί».

«Οι Έλληνες πρέπει να δουν τα φως στο τούνελ της λιτότητα» πρόσθεσε, τόνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα Grexit», ενώ διαβεβαίωσε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πλοίο» και θα επιστρέψει μαζί με τους άλλους θεσμούς στην Αθήνα.  

«Όλοι οι θεσμοί πρέπει να είναι εκεί ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο πολύ σημαντικό εταίρο, που «μας δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα». 

Ντάισελμπλουμ: Να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, στην ανάγκη να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

«Η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει. Θέλει να συμμετάσχει, έχοντας ως προϋπόθεση ένα σοβαρό πρόγραμμα, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους», είπε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και υπογράμμισε την «ανάγκη ανάκαμψης της εμπιστοσύνης». Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση. Υποστήριξε επίσης ότι «τα θέματα ρευστότητας δεν είναι τόσο σημαντικά, καθώς δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες».

Ερωτηθείς για τις εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του Eurogroup, διευκρίνισε ότι «είχαμε συζητήσεις για να ξεκαθαρίσουμε τον δρόμο επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα». «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στη συνεδρίαση. Έχουμε καλύψει αρκετό δρόμο, και ελπίζω να συνεχίσουμε να τον καλύπτουμε» κατέληξε.