Ένα αντιρατσιστικό κείμενο - μάθημα του Γιώργου Ζερβού, του 14χρονου μαθητή που έφυγε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ζωή, δημοσίευσε με την άδεια των γονιών του, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων στη σελίδα του στο facebook. 

Το κείμενο είχε γράψει ο Γιώργος πριν ένα περίπου χρόνο και αφορούσε την έννοια του «ξένου», τους πρόσφυγες και την ανθρωπιά.

«Ο ξένος»

«Το ταξίδι δεν είναι ταξίδι αν δεν υπάρχει το ξένο μέσα του. Κανένας δεν θα πάει στη γειτονιά που έχει πάει εκατό φορές. Όλοι θέλουμε να πάμε στη Νέα Υόρκη. Θέλουμε να πάμε στο ξένο. Το ίδιο το ταξίδι υπάρχει λόγω του ξένου. Οι μεγαλύτεροι εξερευνητές του πλανήτη μας ήταν εξερευνητές γιατί ήθελαν να εξερευνήσουν το ξένο. Και οι σημερινοί που θέλουν να πάνε στο διάστημα θέλουν να ανακαλύψουν το ξένο. 

Θέλουμε να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Εάν βγάλεις απ΄ τη ζωή σου το ξένο τότε η ζωή σου γίνεται βαρετή. Το ξένο είναι καλό, αρκεί να μην το φοβάσαι. Ο ξένος ο οποίος εσύ φοβάσαι είναι ο καλύτερος φίλος ενός κάποιου άλλου ανθρώπου. Αν απελευθερώσεις το μυαλό σου, θα καταλάβεις πως είμαστε όλοι ίδιοι ανεξαρτήτου θρησκείας ή χρώματος. Έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει ξένο. Το ξένο είναι καλό αρκεί να μη το φοβάσαι». 

Ο Γιώργος Ζερβός ζούσε με την οικογένειά του στα Χανιά και ήταν αθλητής του τένις και του squash. Πριν μια εβδομάδα μπήκε στην εντατική με ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.