Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σε κορυφαίο επίπεδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Δεν έγιναν δηλώσεις. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο σε όλα τα επίπεδα.  Νωρίτερα το Eurogroup διακόπηκε πολύ σύντομα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σε κορυφαίο επίπεδο.  Το Eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του αύριο στις 14.00.  

Ads

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε και πάλι πενταμερή συνάντηση με τους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς, λόγο της σκληρής στάσης του ΔΝΤ. Νωρίτερα οι θεσμοί – μετά από παρέμβαση του ταμείου – έδωσαν νέα αντιπρόταση με πολύ σκληρά μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση τορπιλίζοντας τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση. 

Live σχολιασμός από την ΕΡΤ:

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις των σημερινών διαπραγματεύσεων στο tvxs.gr:

* Σε δείπνο εργασίας του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ΑLDE) Γκι Φέρχοφσταντ παραβρέθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Στο δείπνο μεταξύ άλλων ήταν οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας και ηγέτες κομμάτων όπως ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ισπανών Ciudadanos.

Ads

Reuters: Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν και δύο ημέρες

* «Είναι ντροπή για την Ευρώπη ο εκβιασμός της Ελλάδας» λέει η Γκάμπι Ζίμερ στο twitter. 

* Η Φώφη Γεννηματά στο twitter για τη διαπραγμάτευσης:

* Πολ Τόμσεν: Ένα αφιέρωμα για τον αρχιτέκτονα του καταστροφικού προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

* Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε πριν από λίγο, μαζί με την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ξαναρχίζουν οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών.

«Πολεμιστής» – ανταποκριτής στις Βρυξέλλες ξεκουράζεται…

* Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκεται πάντως στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO. 

* Θα καθυστερήσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών (Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ)

* Συνάντηση με τεχνοκράτες της πλευράς των πιστωτών έχει αυτή την ώρα η ελληνική ομάδας διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συμμετέχουν οι Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης. 

* Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση για τη διεξαγωγή νέας Συνόδου Κορυφής, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Η διάψευση έρχεται μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης είναι τακτική και θα ασχοληθεί με το ζήτημα των σχέσεων Βρετανίας – ΕΕ. 

* «Ελλάδα και πιστωτές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το αυριανό Eurogroup» δήλωσε μετά το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

* Σε οριακό σημείο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μετά την εμπρηστική αντιπρόταση των θεσμών και τις απαιτήσεις ρήξης που προβάλει το ΔΝΤ.

* «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και όλο το βράδυ» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

* «Η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή» εκτίμησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. 

* Διέκοψε τις εργασίες του για αύριο στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) το Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα, με συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο. Συνάντηση θα έχουν Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και σε τεχνικό επίπεδο. Δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και οι Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια επανάληψη της μαραθώνιας απογευματινής συνάντησης. 

* Μαξίμου: Ρίχνουν τα βάρη σε μισθωτούς – συνταξιούχους, προστατεύουν τους έχοντες. (…) Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.  Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

* «Αν υπάρξουν διαφωνίες για τη συμφωνία, να κάνουμε νέα κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα». Τάδε έφη, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

* Να στείλει τους δανειστές «αδιάβαστους» και να φύγει από τις Βρυξέλλες, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος με μήνυμα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

* «Πολλά βήματα μπρος και πίσω» είπε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ. «Θα ήταν έκπληξη για εμένα αν υπήρχε απόφαση σήμερα» πρόσθεσε. 


Οι δηλώσεις του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ 

* «Το Eurogroup θα είναι σύντομο, καθώς δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος» μεταδίδει ο Peter Spiegel των Financial Times. 
 

* «Δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα» σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν προχώρησαν τόσο οι διαπραγματεύσεις» υποστήριξε. 

* «Νομίζω ότι θα είναι μεγάλη νύχτα. Ελπίζω ότι θα υπάρξει λύση» δήλωσε ο Έντουαρντ Σκικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας). «Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν εμφανίστηκαν ακόμα» τόνισε από την πλευρά του ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γιόρκ Σέλινγκ

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας

* Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης

* «Εργαζόμαστε, για να υπάρξει μία συμφωνία» επεσήμανε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του στο Eurogroup. «Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα» τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

* «Η νέα συμφωνία που επίκειται αυτές τις μέρες να υπογραφεί, θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

* «Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα. 

* «Περίεργος για το πώς θα είναι η Ευρωζώνη μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ. «Επιδιώκουμε μια καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη» είπε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ. «Αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σήμερα, θα δούμε αύριο» πρόσθεσε και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ».  

* Προσήλθαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

* Ξεκίνησαν οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.

* Το ΔΝΤ διέγραψε με κόκκινο τις ελληνικές προτάσεις για να βάλει στη θέση τους μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ. Όλο το κείμενο του ΔΝΤ

* «Χρειάζεται έγκριση από τους θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία» διαμηνύει το Βερολίνο. 

* Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες το Eurogroup αναμένεται να αργήσει να ξεκινήσει καθώς «το ΔΝΤ είναι πολύ σκληρό στις διαπραγματεύσεις». 

* Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζητώντας του να γυρίσει από τις Βρυξέλλες με «επενδυτικό πακέτο», «διαγραφή χρέους» και «διασφάλιση για μη ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

* Συνεδριάζει το EuroWorking Group για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να ξεκινήσει τις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση του EuroWorking Group γίνεται παράλληλα με την πενταμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

* «Ζητάμε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από Ελλάδα και βιωσιμότητα χρέους από τους Ευρωπαίους» λέει η Λαγκάρντ. 

* Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν τη μείωση του χρέους. 

* Τον περιορισμό των δαπανών ώστε να μη χρειαστεί η επιβολή νέων φόρων στηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Η πρότασή του έγινε σήμερα προς τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στον οποίο μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης μετάφερε την διαβεβαίωση ότι το Ποτάμι θα στηρίξει μια συμφωνία με τους εταίρους. Όλα αυτά λίγη ώρα μετά τη νέα τορπίλη του ΔΝΤ. 

Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

Kurier: Αξιοθρήνητοι οι ισχυροί της Ευρώπης

Στα χέρια των πολιτικών πλέον οι διαπραγματεύσεις, διαμηνύει η ΕΚΤ. 

Τα – όχι και τόσο… ιδεαλιστικά – αίτια της σκληρής, έως προκλητικής, στάσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα επιχειρεί να ανιχνεύει το Politico σε μια ανάλυση του Pierre Briancon με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτή την καταλυτική καμπή των διαπραγματεύσεων.

«Είναι μια κλίκα ανίκανων, κυνικών κι ανεύθυνων ανθρώπων» λέει για τους δανειστές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Δυο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις σε Irish Times και BBC Σκωτίας. 

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει σήμερα» λέει ως συνήθως ο Ντάισελμπλουμ

Γαλλική Κριτική. Πικετί σε Γερμανούς: Δεν έχετε πληρώσει ποτέ τα χρέη σας, μη δίνετε μαθήματα. 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς τόνισε «την απόλυτη ανάγκη να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης του σημερινού Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, στο Bloomberg. 

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αύριο ο Σαμαράς. 

* Αβέβαιη η έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία Ελλάδας δανειστών, μεταδίδει το Reuters. Οι πληροφορίες προέρχονται από την πλευρά των δανειστών.

* Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα το συντομότερο τόνισαν στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

* Το χρέος στο σημερινό Eurogroup σύμφωνα με τον Σαπέν: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για τη συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, την ίδια στιγμή που Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ.

* Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για τη συμφωνία»: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για τη συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, την ίδια στιγμή που Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ.

Παπαδημούλης: Προκάλεσαν ύφεση 25% και βρίσκουν «υφεσιακή» τη φορολόγηση πλούτου – Ντροπή!: Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας την προκλητική στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις γράφει σε μήνυμά του στο twitter: «Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, “υφεσιακή” την φορολόγηση του πλούτου.Ντροπή!»

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο 

Μελανσόν: Οι πιστωτές της Ελλάδας στο τέλος θα υποχωρήσουν: Την εκτίμηση ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στο τέλος θα υποχωρήσουν εξέφρασε ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde.

* Μήνυμα Κίνας προς Ευρώπη: Ελπίζουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ: Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, εξέφρασε την ελπίδα του να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

* LIVE: Tο Ευρωκοινοβούλιο ενημερώνεται για την Ελλάδα – Ο Στέλιος Κούλογλου twittάρει τις εξελίξεις: Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σχολιάσουν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Ρέντσι: Υπάρχουν χώρες που πιέζουν για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν για να την βοηθήσει, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας  ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες χώρες που ασκούν πίεση για αποκλεισμό της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

* Με πρακτικές… τζιχάντ η Λαγκάρντ τορπιλίζει τη συμφωνία: Με μεθόδους… πολιτικής τζιχάντ το ΔΝΤ τορπιλίζει στο «παρά πέντε» τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την, ήδη δύσκολη, συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών.

* Θα υπάρξει συμφωνία εκτιμά ο Μάρτιν Σουλτς: Την αισιοδοξία του για επιτευξη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

* Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών:Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου συναντάται με τους εκπρόσωπους των θεσμών. Κατά την είσοδο του στηνέδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις.

image

* Κομισιόν: «Στη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές προτάσεις»: Τη δήλωση ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες στο ανώτερο επίπεδο με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogroup, έκανε η επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

* Στο κτίριο της Κομισιόν κατέφθασε η ελληνική κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό.

* Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την 5σελιδη αντιπρόταση των θεσμών. Έλληνας αξιωματούχος χαρακτήρισε απολύτως μη αποδεκτή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την αντιπρόταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI.

* Σε εξέλιξη συνάντηση Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

image

* Financial Times: Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις: Σοβαρές διαφωνίες για το πόσες αλλαγές απαιτούνται στις προτάσεις που υπέβαλε στους πιστωτές της η Ελλάδα έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

* Ολόκληρη η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς: Την ψήφιση συμπληρωματικού προυπολογισμού έως και την 1η Ιουλίου μαζί με νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο έως το 2018 προβλέπει η πρόταση της Αθήνας, την οποία ήδη επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να επιτευχθεί απόψε το βράδυ συμφωνία με τους εταίρους και να ανοίξει εκ νέου η ροή της χρηματοδότησης για τη χώρα μας.

* ΕΚΤ: Νέα αύξηση της ρευστότητας προς της ελληνικές τράπεζες μέσω ELA: Σε νέα αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

* Ζητούν κατάργηση ΕΚΑΣ και λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις: Αντιπρόταση 5 σελίδων, με επιμονή σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ΦΠΑ και συντάξεις, και απαίτηση μείωσης των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατέθεσαν οι πιστωτές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

* Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα: Φανερά δυσαρεστημένος από την επιμονή μερίδας των θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα -υπονοώντας το ΔΝΤ- εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* Βαρουφάκης: Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης: Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το πρωί η ελληνική κυβερνητική αποστολή προκειμένου να διεξάγει τον τελευταίο γύρο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης», ήταν το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

* Tο δίλημμα Τσίπρα: Με τη Λαγκάρντ ή με τη Μέρκελ;: Όταν η Κριστίν Λαγκάρντ βγαίνει… από αριστερά για να υπερασπιστεί την (χαμένη) τιμή του καπιταλισμού, ο Γιούνκερ τηλεφωνεί στην Αθήνα και συγκαλεί έκτακτη τετραμερή. Κι ο Αλέξης Τσίπρας πάει, ξανά «εσπευσμένα», στις Βρυξέλλες για να δώσει το παρόν σε μια μάχη που δεν τον αφορά.

* Εμπλοκή με ΔΝΤ και κίνδυνος για ρήξη στο «παρά πέντε: Με νέες νάρκες στο «παρά πέντε» από το ΔΝΤ και με ορατό τον κίνδυνο επιδείνωσης των όρων της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται σήμερα σε νέα, ύστατη μάχη στις Βρυξέλλες για τη διάσωση του «έντιμου» – και επώδυνου – συμβιβασμού.

* «Nein» στο Grexit λένε Γερμανοί οικονομολόγοι: Κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

* Γερμανικός Τύπος: Άρωμα σύγκρουσης στη διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών: Προβληματισμός ως προς το πού θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στον απόηχο των αντιδράσεων του ΔΝΤ για τις προτάσεις της Αθήνας, αποτυπώνεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γερμανικού έντυπου Τύπου.

* Charlie Hebdo: Σώστε την Ευρώπη, Πνίξτε έναν Έλληνα: «Σώστε την Ευρώπη, Πνίξτε έναν Έλλαδα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη, με το έντυπο να σχολιάζει καυστικά τους χειρισμούς των δανειστών απέναντι στη χώρα μας με φόντο τη διαπραγμάτευση.

image

* FT: Η ΕΚΤ κρατάει το «χαλινάρι» στην κόντρα με την Ελλάδα: Ως τον σημαντικότερο ρυθμιστή της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η αρθρογράφος Claire Jones σε κείμενό της που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times.

* Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία μέχρι την Κυριακή αλλιώς τα επόμενα βήματα θα είναι απρόβλεπτα: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ελληνικής πρότασης ζητά από την Αθήνα έως σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

* Εκλογές: Η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται εσωτερικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει την Πέμπτη, δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές.

* Μια αιωνιότητα και πέντε μήνες: Κάτι που μάθαμε στη διάρκεια των πέντε μηνών σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών είναι ότι ο λαϊκισμός, ο πολιτικαντισμός, η μικροκομματική σκοπιμότητα και τα επαγγελματικά ψέματα δεν είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν ειδικά το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά τα βρίσκει κανείς, σε πλήρη ανάπτυξη, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

* Κερδίσαμε χάνοντας ή το αντίθετο;: Λίγη ανηφόρα ακόμα και θα έχουμε φτάσει σε σημείο που θα μας επιτρέπει να δούμε όλο το «δάσος» της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που πριν γραφτεί ούτε καν το εξώφυλλο, Σαμαράς, Βενιζέλος, ΜΜΕ έχουν ήδη στήσει στο απόσπασμα και πυροβολούν εδώ και τρεις (τουλάχιστον) μήνες.

* Μένουμε Ευρώπη αλλά να μην ξεχνάμε κιόλας…: Καλά τα συνθήματα, αλλά σαν την ανθρώπινη μνήμη… δεν υπάρχει!

image

* Εμπόδια και εμπλοκές στον «αστερισμό» της Λαγκάρντ και του ΔΝΤ: Η συμφωνία-πακέτο των 8 δισ. ευρώ, το εσπευσμένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και οι αντιδράσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις δεσπόζουν σήμερα Τετάρτη στα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων.

Live εικόνα από Βρυξέλλες: