Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίντεμανς τόνισε πως «ο πόνος των Ελλήνων θα πρέπει να απασχολεί όλους» και πως «θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί μια διέξοδος». Παράλληλα απέρριψε την άποψη πως η Ελλάδα είναι αποτυχημένη χώρα της ΕΕ.

Ads

Η στάση της Κομισιόν, δήλωσε, «είναι σαφής». «Ήμασταν κοντά στη λύση, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, αλλά ρεαλιστικά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να λέει “όχι”, να μην συνομιλεί και να πιστεύει πως οι πιστωτές θα συμφωνήσουν».

Υποστήριξε ακόμη πως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έκαναν σαφείς προτάσεις και έγκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει. «Όχι να λέει μόνο “όχι”, αλλά να υποδηλώσει που μπορεί ίσως να βρεθεί λύση», τόνισε και πρόσθεσε: «Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και θα πρέπει να περιμένουμε τι θα φέρει το δημοψήφισμα την Κυριακή».

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως πριν από μερικούς μήνες, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι δείκτες στην Ελλάδα ήταν αρκετά θετικοί και φαινόταν πως η κατάσταση σε διάφορους τομείς θα γινόταν καλύτερη. «Τώρα επικρατεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση και θα πρέπει να υπάρξει μέλημα ώστε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αλλάξουν κάτι στην Ελλάδα και να υπάρξει θετική προοπτική».

Ads

Αρνητικά απάντησε στην ερώτηση αν η Ευρωπαική Επιτροπή κάνει «προεκλογικό αγώνα κατά της ελληνικής κυβέρνησης» ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμά του και ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βρεθεί λύση και προς τούτο ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εργάζεται «με καρδιά και ψυχή».

Πρόσθεσε δε ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πολλούς συναισθηματισμούς, είναι ειλικρινής, και θέλει με τους εταίρους στην πολιτική να μιλάει ανοικτά και να βρίσκει λύσεις, ωστόσο αν ένας εταίρος φεύγει από τις διαπραγματεύσεις, δεν συνομιλεί και προκηρύσσει ένα δημοψήφισμα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό.