Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο τη λίστα Πέτσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ φαίνεται να ζητά τη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -περίοδος 2015-2019

Ads

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και δεν δεχθεί τελικά την πρόταση του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση της επιτροπής από το 2015 μέχρι και σήμερα, με μια ουδέτερη διατύπωση χωρίς υπονοούμενα, ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα ΜΜΕ και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, τότε «η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».

«Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και σημειώνουν: «Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Εχει κάτι να κρύψει;».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση απαντάει πως δέχεται να διερευνηθεί και η εποχή που ήταν η ίδια στην κυβέρνηση, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι θέλει να αποφύγει τις ευθύνες για τις λίστες Πέτσα.

Ads

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από “ουδέτερες διατυπώσεις”», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στη ΝΔ.

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι», σημειώνει και διερωτάται: «Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68  παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.