Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σημειώθηκε στη Βουλή για την έξοδο της χώρας στις αγορές, η οποία ανακοινώθηκε και επίσημα την Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «αρχίσει την υπονόμευση της χώρας» προσθέτοντας ότι «επί του πλανήτου δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αντιπολίτευση που να υπονομεύει τη χώρα που θέλει να κυβερνήσει». «Τι θρήνος, τι οιμωγές, τι πανικός που η χώρα βγαίνει στις αγορές, θα μπορεί να δανείζεται ξανά, δεν θα έχει ανάγκη τους δανειστές και κάποιοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης;», ανέφερε.
 
Από την πλευρά του , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο πανικό και αδιέξοδο που γι’ αυτό το λόγο κάνει απονενοημένα διαβήματα πιστεύοντας ότι θα βρει σανίδα σωτηρίας. Τέτοιο είναι η άρον άρον, βεβιασμένη και εσπευσμένη έξοδο στις αγορές που την εμφανίζει ως προεκλογικό χαρτί και αντιπερισπασμό στην υπόθεση Μπαλτάκου. Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάπτωση».
 
Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό. «Εφόσον δεν έχετε ανάγκη δανεισμού για 12 μήνες γιατί σπεύδετε προεκλογικά, να βγείτε στις αγορές με πενταετή δανειοδότηση που θα είναι πάνω από το 5%, τη στιγμή που η δανειοδότηση της τρόικας είναι λίγο πάνω από 2% και τα έντοκα γραμμάτια είναι 3%; Γιατί σπεύδετε; Καβάντζα θέλετε να κάνετε πάνω στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου με προεκλογικά τρικ;», αναρωτήθηκε. «Δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανένα. Ο κόσμος ξέρει και αυτά που σχεδιάζετε πέφτουν στο κενό γιατί ο κόσμος ζει τον καθημερινό του εφιάλτη», σημείωσε.
 
«Είναι η πιο ακριβή προεκλογική καμπάνια κόμματος», επεσήμανε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που χαρακτήρισε «μη χρειαζούμενο» τον συγκεκριμένο δανεισμό.
 
«Αυτά δεν τα είπε ούτε ο Τζέρι Άνταμς, που είναι ο πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ και τον συναντήσατε προ ημερών, όταν η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές. Άφησε τη χώρα του να βγει στις αγορές», απάντησε η Σοφία Βούλτεψη από την πλευρά της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι  «όταν μία χώρα δανείζεται, είναι ασφαλής για να δεχθεί επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
 
 «Κρείττον το σιγάν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ . «Είστε οι άπιστοι Θωμάδες της χώρας […] Μην αρνείστε την πραγματικότητα. Δείτε καλύτερα πώς θα τοποθετηθείτε σε μία νέα πραγματικότητα», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «δεν πάμε στις εκλογές με δίλημμα ναι ή όχι μνημόνιο, γιατί η έξοδος στις αγορές σταδιακά είναι το τέλος των μνημονίων».
 
Για το επιτόκιο ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε: «Μην βιάζεστε να σχολιάσετε το επιτόκιο. Οι άλλες χώρες ξεκίνησαν με 5,5%-6,5% που πολύ γρήγορα αποκλιμακώθηκε. Το ίδιο θα γίνει με εμάς. Μη μιλάτε λοιπόν για δώρα από τους δανειστές».
 

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς. «Η έξοδος στις αγορές αξιοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν απαλείφει ότι το δημόσιο χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ που αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής σας, όπως και τα εκατομμύρια των ανέργων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλία βγήκε με 2,65%.