Ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε επιτυχημένη τη διαχείριση, ενώ απορρίπτοντας τις κατηγορίες για παραλείψεις, αστοχίες, παλινωδίες και λάθη, όπως για παράδειγμα για την τραγωδία στη Θεσσαλονίκη, επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. 

Ads

Ωστόσο το σύνολο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και πως «εργαλειοποιεί την Επιτροπή» και επικαλείται τις εισηγήσεις της «κατά το δοκούν», προκειμένου να δικαιολογήσει εκ των υστέρων πολιτικές αποφάσεις. Οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησαν εκ νέου τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής, ενώ εστίασαν και στα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται τελικά πως υπήρξαν εισηγήσεις από λοιμωξιολόγους αλλά και τοπικούς παράγοντες για λήψη μέτρων νωρίτερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο, πετώντας και πάλι το «μπαλάκι» στην Επιτροπή δήλωσε πως από αυτήν δεν υπήρξε σχετική εισήγηση. 

Σχετικά με τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέδειξαν πως το κυβερνητικό σχέδιο έχει αποδομηθεί στην πράξη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ισχυρίζεται πως ο λόγος των περιορισμένων εμβολιασμών είναι η ανησυχία μήπως ξεμείνουμε από εμβόλια, καθώς οι φαρμακευτικές δεν μπορούν να εγγυηθούν για την έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Κριτική ασκήθηκε και για το δίκτυο εμβολιασμού με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τη χρήση νοσοκομείων αντί των κέντρων υγείας. Κατακραυγή, εντός και εκτός Βουλής, προκάλεσε και η ανακοίνωσή του για αύξηση του προστίμου για παραβίαση μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, μια απόφαση που τελικά δήλωσε πως «παγώνει» λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στην τριτολογία, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών

Ads

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αλέξης Τσίπρας

Φώφη Γεννηματά

Δημήτρης Κουτσούμπας

Κυριάκος Βελόπουλος

Γιάνης Βαρουφάκης

Δευτερολογίες των Πολιτικών Αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αλέξης Τσίπρας

Φώφη Γεννηματά

Κυριάκος Βελόπουλος

Γιάνης Βαρουφάκης

Τριτολογία Κυριάκου Μητσοτάκη