Σε κλίμα αντιπαράθεσης για την υποστήριξη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ’ οίκον έκτιση ποινής καθώς και για το κλείσιμο της Ολομέλειας, ξεκίνησε την Τετάρτη τη νομοθετική του εργασία το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ads

«Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά έκθετος επειδή δεν καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται έναν τρομοκράτη», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Έχουμε πλέον δικαίωμα να λέμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές συμπαθούντες την τρομοκρατία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Σάββας Ξηρός δεν διώκεται για τις ιδέες του αλλά για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου».

Από την πλευρά της η  εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων ανεξάρτητα από το αδίκημα που έχουν διαπράξει. Επίσης, κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να ξεχάσει «ότι μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή» και αναφέρθηκε σε «εξουθενωτικές ποινές που ισοδυναμούν με θανατική ποινή». Είπε ακόμη ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι η χώρα έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του συγκεκριμένου κρατουμένου.

«Τι εισηγείστε δηλαδή; Να αγνοήσουμε την απόφαση που λέει ότι ένας άνθρωπος με 93% αναπηρία πρέπει να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη και νοσηλεία;», σημείωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ads

«Είναι άλλο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι άλλο να συμμετέχει βουλευτής σε μια δίκη της τρομοκρατίας ως μάρτυρας υπεράσπισης», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, συμπληρώνοντας πως «η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε λογικές συμμετοχής των βουλευτών στη δίκη για την υπεράσπιση του Ξηρού είναι ανεπίτρεπτη» και ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «δεν έχει το περιεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ της δίνει».

Ως προς την τροπολογία, η διάταξη έχει κατατεθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 13 Ιουνίου, στο σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται διεθνής σύμβαση για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η τροπολογία ορίζει ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται από τους υπόχρεους έως και 3 μήνες το αργότερο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κουράκης: Θα υπερασπιζόμουν και χρυσαυγίτη

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκη δήλωσε στον Realfm ότι «οποιοσδήποτε βουλευτής θα πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για αξιοπρεπείς συνθήκες, για σεβασμό της προσωπικότητάς τους. Με την κ. Κατριβάνου έχουμε πάει πολλές φορές σε διάφορες υποθέσεις. Για τον κ. Λαβρεντιάδη, τον συναντήσαμε, συζητήσαμε μαζί του, δεν μας ζήτησε κανείς να πάμε μάρτυρες. Αν μας το ζητούσαν, θα πηγαίναμε».

«Κανένα φλερτ με την 17 Νοέμβρη. Θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε βιαστή, χουντικό. Θα πήγαινα και για τον Ιωαννίδη και για χρυσαυγίτη και για Κασιδιάρη και για όλους τους ανθρώπους», επεσήμανε.