Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις υδατοκαλλιέργειες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακές φωτογραφικές ρυθμίσεις, που είναι αποσπασματικές και αόριστες. Στο επίκεντρο, πάντως, της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκε το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Ads

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών (και η ΧΑ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μεγάλο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα και μια σύγχρονη και σε βάθος παρέμβαση στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, ώστε να γίνει εφαλτήριο για ανάπτυξη της χώρας.

Σε ό, τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης υποστήριξε ότι η λογική του ΕΝΦΙΑ είναι «πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν λιγότερα». Παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα σε ό,τι αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών, το απέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με το θέμα, προσθέτοντας ότι για αυτό «η κυβέρνηση έρχεται να το λύσει, φέρνοντας νέες ρυθμίσεις, πιο δίκαιες».

Ads

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε λόγο για προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του για να τροποποιηθεί και να γίνει «πιο δίκαιος» ο ΕΝΦΙΑ. «Εμείς βοηθήσαμε για αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας και είμαστε εδώ στις επάλξεις ώστε να μην καταστρατηγηθεί. Καταθέσαμε προτάσεις και επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις σε όλες τις ζώνες εκτός αντικειμενικών αξιών», σημείωσε. «Ζητάμε συγνώμη από τους πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

Για «φορολεηλασία με στόχο τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, χαρακτηρίζοντας τον ΕΝΦΙΑ αντισυνταγματικό.

«Θα καταψηφίσουμε ό,τι έχει σχέση με ΕΝΦΙΑ που είναι παράνομος και άδικος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης.

Κάθετα αντίθετοι με τον ΕΝΦΙΑ, εμφανίστηκαν επίσης οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, που επεσήμαν, μεταξύ άλλων, ότι δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους μικροϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν.

Πέρασε η τροπολογία για την φορολογική ενημερώτητα των ΠΑΕ 

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει σε ΠΑΕ παράταση ενός μήνα για την κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες και δίνει παράταση έως 18 Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΚΚΕ.