Με το 4,68% των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από το ΠΑΣΟΚ, μία νέα καταιγίδα ξέσπασε σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με τον Ευάγγελο Βανιζέλο να έχει έναν καυγά πολλών μποφόρ με τη Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με την αλλαγή σκυτάλης. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε διαδοχή πριν από το Συνέδριο κι από τη βάση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απειλεί πως θα παραιτηθεί.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εισήγηση της η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, είπε: «Με αίσθημα ευθύνης καταθέτω την πρόταση μου για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε: Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος».

«Να ξεκινήσουμε τώρα διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία  οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους  και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών», συνέχισε.

Όπως συγκεκριμένα τόνισε, «αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών. Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο  με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά  και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος».

Ads

Η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά  προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος φέρεται να είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συνέδριο του Μαΐου με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας και άλλοτε στενή του συνεργάτιδα να απαντά πως το ΠΑΣΟΚ οδεύει στην καταστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε στη συνέχεια θέμα παραίτησης του, για να λάβει την απάντηση της κ. Γεννηματά ότι αυτό θα διευκόλυνε τις διαδικασίες που προτείνει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να της απάντησε «να δω ποιος θα υπερασπίζεται τη χώρα αν παραιτηθώ», και να την προειδοποίησε ότι δε θα την αφήσει να φέρει πίσω στην παράταξη τον Γιώργο Παπανδρέου και τον κύκλο του. Η Φώγη Γεννηματά τότε φέρεται να ανταπάντησε απειλώντας από τη δική της μεριά με παραίτηση.

Τα πνεύματα ανέλαβε να κατευνάσει ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρουν πληροφορίες, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο υπαρξιακό δίλημμα και πως πρέπει «να βάλουμε πρώτα την πολιτική και μετά τα πρόσωπα». «Να μπει μπροστά η δομή και οι διαδικασίες και μετά η εκλογή του προέδρου», ήταν το μήνυμα του.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην Κεντρική Επιτοπή.