Αντιμνημονιακός δηλώνει πλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχωρώντας σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε επιπλέον, ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά. Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου «όσο χρειάζεται», δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και ζήτησε την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ads

 
«Από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει» υποστήριξε. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις».
 
Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς, όπως υποστήριξε «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε υψηλό τόνο και σκληρά λόγια σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα».
 
«Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια» επισήμανε αποδίδοντας λάθη σε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποτελούνταν, υποστήριξε «από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου».
 
Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις «που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα».
 
Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται
 
Για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται» για να κλείσει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ακόμη, ταύτισε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους με την οικονομική σταθερότητα της χώρας, σημειώνοντας ότι «εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».
 
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «ανεύθυνη στάση», σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η χώρα και να εκλείψει ο κίνδυνος της δραχμής, θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.
 
«Ό,τι δεσμεύσεις έχει λάβει η χώρα πρέπει να τις πραγματοποιήσει. Οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε στο μοιραίο, στην καταστροφή, στην δραχμή» υποστήριξε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.
 
Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ

 
Όσον αφορά στη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αλλάξει». «Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είχα κάνει μια πρόταση πριν από 10 χρόνια, να τα αλλάξουμε όλα. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία» κατέληξε.