Με αντικαταστάσεις διαφωνούντων βουλευτών προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νέο «αλαλούμ» με τον ΕΝΦΙΑ, οι τελικές ρυθμίσεις του οποίου ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, με στόχο να να πετύχει πάση θυσία την υπερψήφιση της επίμαχης τροπολογίας. Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι περικοπές σε βασικές διαγνωστικές εξετάσεις που προωθούνται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στον τομέα της Παιδείας, σήμερα ανοίγουν τα σχολεία όμως με 12.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών.

Ads

Στην ανώδυνη επιλογή της αντικατάστασης των διαφωνούντων βουλευτών προσανατολίζονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης στη σημερινή ψηφοφορία της τροπολογίας με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στα θερινά τμήματα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για θεσμική εκτροπή.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι θα ορίσει αντικαταστάτη του Νίκου Σηφουνάκη ο οποίος εχθές ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική ψήφο. Σε ανάλογη κίνηση προσανατολίζεται η ΝΔ για τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανήρτησε εχθές σχόλιο στα social media ότι με την εν λόγω τροπολογία η κυβέρνηση θα βάλει «δεύτερο αυτογκόλ».

«Στις συμπληγάδες του ΕΝΦΙΑ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέροντας ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αναζητούν «ιδανικούς αυτόχειρες» προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή ο ΕΝΦΙΑ με αντικαταστάσεις διαφωνούντων βουλευτών. «Ο κύκλος των χαμένων εκπαιδευτικών» είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας  που γράφει για το «πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας με 12.000 κενές θέσεις».

Ads

image
 
Η Αυγή κυκλοφορεί με κεντρικό τίτλο την «”Χαμένα λεφτά” η ακίνητη περιουσία» αναφερόμενη και στην «τορπίλη Βούλτεψη στις αξίες των κατοικιών». «Μετά τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ, οι τροπολογίες επί του οποίου ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, αλλά έχουν ξεσηκώσει ακόμη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς θεωρούνται “κοροϊδία” απ’ όλες τις πλευρές, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη κήρυξε χθες την ακίνητη περιουσία υπό διωγμόν», σημειώνεται.
«Χαριστική βολή στην προληπτική ιατρική» αναφέρει για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Υγείας είναι εκτεθειμένος μετά τις διαψεύσεις των Ιατρικών Συλλόγων, που διευκρινίζει ότι δεν έδωσε προτάσεις για περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στον Μ. Βορίδη, ενώ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαράβας προαναγγέλλει προσφυγή σε διεθνή ιατρικά όργανα.

image

«Η λίστα της ντροπής» τιτλοφορείται τα κεντρικό θέμα της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τις περικοπές διαγνωστικών εξετάσεων που εισάγονται με νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας. «Την ώρα που ολόκληρη η κοινωνία και ο ιατρικός κόσμος ξεσηκώνονται ενάντια στο άγριο κούρεμα διαγνωστικών εξετάσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδινε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα για διαβούλευση το νέο κανονισμό παροχών του Οργανισμού, που έχει εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις από το “μανιφέστο” του κ. Βορίδη για την κάλυψη των βασικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους. Π.χ το τεστ Παπ ο νέος ΕΟΠΥΥ το επιτρέπει κάθε χρόνο, ενώ ο κ. Βορίδης ανά τρία χρόνια», γράφει η εφημερίδα.

image

image
 
«Μπάχαλο για τον ΕΝΦΙΑ και μετά τις… εκπτώσεις», τιτλοφορείται σήμερα το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου, σημειώνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ψηφιστεί η τροπολογία μετά και τον νέο γύρο αντιδράσεων «από βουλευτές που… οργίζονται και αντικαθίστανται».

image

«Εξουδετέρωση “ανταρτών” για τον ΕΝΦΙΑ» σημειώνει η Καθημερινή, που γράφει επίσης για τη νέο δομή της Κομισιόν «με νέο αίμα και δύσκολες ισορροπίες», καθώς και στο «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία με ελλείψεις.

image

image

Για την τελική ρύθμιση στα αυθαίρετα γράφουν Τα Νέα και το Έθνος. «Πράσινα κίνητρα για την οικοδομή» είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο Των Νέων. Η εφημερίδα γράφει και για την ψηφοφορία  για τις διορθώσεις στου ΕΝΦΙΑ που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, σχολιάζοντας «Βουλευτές σε νευρική κρίση – Mea culpa της κυβέρνησης».
 
«Έκπτωση 50% στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα» με «προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια των κτιρίων», γράφει το Έθνος, σχετικά με την «υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και θα τεθεί σε ισχύ σε δύο εβδομάδες».