Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις ως απάντηση στην εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Κομοτηνή, στην Κρήτη, την Ξάνθη και αλλού. Επεισόδια, εκτεταμένη χρήση χημικών και βίαιη καταστολή, μαζικές προσαγωγές και πολλοί τραυματίες, μεταξύ αυτών κάποιοι σοβαρά.

Ads

Στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας στην Π. Τσαλδάρη, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία επί της Γρηγορίου Λαμπράκη με κατεύθυνση το Δημαρχείο Κερατσινίου. Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα, προκλήθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα ο κόσμος να διαφύγει στα γύρω στενά. Μέσω άλλης οδού ο μεγαλύτερο όγκος της πορείας κατευθύνθηκε  στην πλατεία Κύπρου, όπου είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει γενική συνέλευση.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το Α.Τ., με πετροπόλεμο και εκτεταμμένη χρήση χημικών ανάμεσα σε ομάδες νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο σύντομα οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Κερατσινίου, από την Γρ. Λαμπράκη μέχρι τα Ταμπούρια. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «όργιο καταστολής», με τις αστυνομικές δυνάμεις «βαράνε στο ψαχνό» ενώ αναφέρονται και σε αυτόκλητες ομάδες που προσεγγίσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και πετούσαν πέτρες στους διαδηλωτές. Πολλοί καμένοι κάδοι και φθορές σε στάσεις και αυτοκίνητα σε όλη την περιοχή του Κερατσινίου. 

Πολλοί οι τραυματίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι έχουν χτυπηθεί σοβαρά και έχουν μεταφερθεί στο Τζάνειο νοσοκομείου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως πολλοί έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι από γκλοπ, ένώ ένας έχει χτυπήσει σοβαρά στο ένα μάτι και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν προσαχθεί περισσότερα από 60 άτομα με διαδηλωτές και αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρονται σε αναίτιες προσαγωγές. Διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν σε πολυκατοικίες και καφετέριες και ορισμένοι στη συνέχει προσήχθησαν. 

Ads

image
Φωτογραφία – @Balkanizator

Κερατσίνι:

Εκτεταμμένα επεισόδια και σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πάτρα. Στην Θεσσαλονίκη, όπως γράφει το alterthess, η επέμβαση της αστυνομίας εις βάρος των διαδηλωτών, που διαλύθηκαν στην Τσιμισκή, δεν έχει προηγούμενο, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα χημικά. Έχουν γίνει πάνω από 30 προσαγωγές. Στην Ξάνθη προκλήθηκαν συγκρούσεις νωρίτερα όταν οι διαδηλωτές προσέγγισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στην Πάτρα οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα ενώ η αστυνομία έκανε και σε αυτήν την περίπτωση εκταταμένη χρήση χημικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ομάδα διαδηλωτών να πλησιάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. 

Συγκρούσεις και χημικά και στην Κομοτηνή. Μαζική η συμμετοχή στο αντιφασιστικό των Ιωαννίνων όπου δεν υπήρξαν επεισόδια, όπως και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Θεσσαλονίκη:

Πάτρα:

Ξάνθη

Φωτογραφίες από την συγκέντρωση – tvxs.gr:
image

image

image

image

Nωρίτερα στο σημείο της δολοφονίας επιχείρησε να πάει πεζός και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αλλά ο συγκεντρωμένος κόσμος τον εμπόδισε με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το σημείο υπό την προστασία αστυνομικών και να φύγει με αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες. 
 
Tweets about “#KillahP”

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr 

image
Φωτογραφία από την συγκέντρωση στην Μυτιλήνη – @blacktom1961

image
Θεσσαλονίκη – Φωτογραφία @VeriasA

Αναλυτικά οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις:

ΑΘΗΝΑ (Κερατσίνι) στις 18:00 Παναγή Τσαλδάρη, 68

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Καμάρα) στις 18:00 Εγνατίας 121

ΛΑΡΙΣΑ στις 18:00 Πλατεία Ταχυδρομείου

ΚΟΖΑΝΗ στις 19:00 Κεντρική Πλατεία

ΚΑΒΑΛΑ στις 18.00 Πλατεια Καπνεργατη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ στις 18:00 Πλατεία Σαπφούς

ΧΙΟΣ στις 18:30 Πλατεία Βουνακίου

ΚΡΗΤΗ

(ΧΑΝΙΑ) στις 18:00 Πλατεία Αγοράς

(ΡΕΘΥΜΝΟ) στις 18:00 Δημαρχείο

(ΗΡΑΚΛΕΙΟ) στις 19:00 Πλατεία Ελευθερίας

ΚΟΡΙΝΘΟΣ στις 19:00 Πλατεία Περιβολάκια

ΚΑΛΑΜΑΤΑ στις 19:00 Κεντρική Πλατεία

ΠΡΕΒΕΖΑ στις 18:00 Πλατεία Δικαστηρίων

ΒΟΛΟΣ στις 18:00 Πλατεία Ελευθερίας

ΑΓΡΙΝΙΟ στις 19:00 Κεντρική Πλατεία

ΤΡΙΚΑΛΑ στις 19:00 Κεντρική Πλατεία

ΣΕΡΡΕΣ στις 18:00 Πλατεία Κρονίου

ΓΙΑΝΝΕΝΑ στις 19:00 Νομαρχία

ΚΕΡΚΥΡΑ στις 18:00 Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΞΑΝΘΗ στις 18:00 ΠΡΟΚΑΤ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ στις 18:00

Οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται μετά το πέρας των διαδηλώσεων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, στις οποίες καταγράφηκε μαζική συμμετοχή αλλά και η οργή των πολιτών για την στυγερή δολοφονία. 

Φωτορεπορτάζ του Δημήτρη Θεοδόση από τις πρωινές διαδηλώσεις:

image

image

image

image

image

image