Αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατασκευή εμπορικού κέντρου (Mall) στη συμβολή Λένορμαν και Κηφισού, είναι η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ads

Εκπρόσωποί της παρέστησαν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης για να διατυπώσουν τις απόψεις τους, ενώ κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα ΟΤ 124, 126, 127 και 128 στην περιοχή, να είναι 18 μέτρα προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρα προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού (έως τώρα ίσχυαν σε όλες τις πλευρές τα 17,5 μέτρα, ενώ η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν τα 15 μέτρα).

Διαβάστε:

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και το χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.

Η Κική Βάσσου, αρχιτέκτονας και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το θέμα όπως συζητήθηκε στο ΚΑΣ δεν ήταν ουδέτερο. Ήταν διατυπωμένο ως έγκριση ή μη της τροποποίησης του ισχύοντος ύψους στην περιοχή, αλλά αυτό είχε απόλυτη σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση της εταιρίας Artume για το Mall, την οποία προσπαθούν να προχωρήσουν από το 2008 που έχει αγοραστεί η έκταση. Η εταιρεία παρέστη στο ΚΑΣ και παρουσίασε όλο το επενδυτικό σχέδιο. Άρα, οι όροι που τελικά ενέκρινε το Συμβούλιο σε σχέση με το ύψος, έχουν να κάνουν και με την αποδοχή από το ΚΑΣ της επένδυσης. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΠΟ, δια του ΚΑΣ, αποδέχεται ότι το είδος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να σηκώσει ένα Mall».

Όσο για την πρόβλεψη της διάσπασης όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, που τουλάχιστον δεν θα επιτρέπει την κατασκευή ενός ενιαίου «κουτιού», η ίδια αναφέρει: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τρεις φορές τους όρους δόμησης, δηλαδή σχέδια Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η τελευταία απόρριψη αφορά σχέδιο ΠΔ για ύψος 21 μέτρων, ενώ ζήτησε να γνωμοδοτήσει οπωσδήποτε και το ΥΠΠΟ, παρόλο που υπήρχε στα έγγραφα η παλαιότερη γνωμοδότηση του υπουργείου και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών για 15 μέτρα», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Το θέμα είναι ως εξής: Όταν η εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο (σσ. το οικόπεδο στο οποίο βρισκόταν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη), η χρήση του Mall δεν επιτρεπόταν. Αγόρασε μια βιομηχανική έκταση στην οποία από το νόμο ήταν χωροθετημένο το βιοτεχνικό κέντρο Αθηνών με 17, 5 μ. ύψος και κάποιους άλλους συντελεστές. Από το 2011 ξεκίνησε μια διαδικασία κατά παρέκκλιση. Για παράδειγμα, τροποποίησαν ένα νόμο τον Φεβρουάριο του 2011, για να μπορέσουν να προχωρήσουν κατά παρέκκλιση και το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ξέρετε, όμως, και από άλλες περιπτώσεις, όταν φυτρώνει ένα Mall τι καταστρέφει γύρω του», τόνισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι κι άλλοι φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι στην επένδυση: «Θεωρούν ότι με την επένδυση, η οποία στοχεύει σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω (ως και το Ίλιον εκτιμούν ότι θα φτάσει η επιρροή του), θα χαθούν 6.500 θέσεις εργασίας, περίπου. Ο κύριος λόγος είναι πλέον στους κατοίκους, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, π.χ. κυκλοφοριακό, θόρυβος, αλλά και στους επιχειρηματίες, όσον αφορά στη δουλειά τους.

Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος ξεκίνησε το 2008. Κύρια δράση της, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, είναι η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.