«Αρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, την απόφαση του ΣΤΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών  σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής ότι πρόκειται για «μια απόφαση που μας γυρίζει στον σκοταδισμό, τον μεσαίωνα και τον αναχρονισμό».

Ads

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά την απόφαση του δικαστηρίου δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.

Σημείωσε ότι η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, βασίζεται σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος, σημειώνοντας οτι το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση.

«Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα», συνέχισε ο κύριος Φίλης. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι το μάθημα θα  πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση. Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι «το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών». 

Ads

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που επικαλείται η απόφαση, πρόσθεσε ο κύριος Φίλης, δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα.

Δεν θα υποκύψουμε στο κύμα σκοταδισμού. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν έχει καμιά πρακτική επίπτωση και δεν αλλάζει ο πυρήνας της διδασκαλίας, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας, να προστατεύσει τον εαυτό του. 

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την απόφαση ως «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία». Σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «συντηρητικές νοοτροπίες οι οποίες γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να επιβληθούν».

Αναφερόμενος ειδικά σήμερα σχέση κράτους – εκκλησίας Κράτους ο κ. Βούτσης είπε ότι «έχει τεθεί πολλές φορές το δίλημμα για την Ελλάδα αν θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και συντηρητικής αναδίπλωσης σε όλες τις εκφάνσεις, και τα εθνικά ζητήματα και τη σχέση κράτους-εκκλησίας ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει».

Σημείωσε πως «αυτό το δίλημμα μπαίνει και ξαναμπαίνει με χίλιες δυο μορφές και αφορμές, τέθηκε κι εχθές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ». Ο Ν. Βούτσης τόνισε πως η απόφαση είναι «προφανώς ένα σήμα, ένα μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης σε ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής πήγε ένα βήμα πιο πέρα την κριτική του: «Είναι προφανές πως από κύκλους της εκκλησίας και ένα μέρος της ηγεσίας της αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό παρακινούν και ενεργοποιούν και τη δικαστική βούλα η οποία εν προκειμένω με έναν πάρα πολύ σαφή αναχρονιστικό λόγο και τρόπο έθεσε τη δικιά της σφραγίδα σε μια εκσυγχρονιστική και άκρως αυτονόητη προσπάθεια πολιτικής η οποία είχε υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας και από τον τότε υπουργό κ. Ν. Φίλη».