Αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει στο Ποτάμι το γεγονός ότι μεταξύ των υποψηφίων του βρίσκεται – για δεύτερη φορά μετά τις ευρωεκλογές – η δικηγόρος Ζωή Αποστολοπούλου. Ο λόγος είναι πως η κ. Αποστολοπούλου υπήρξε η νομική και νόμιμη εκπρόσωπος της «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης (eIsotis)», της ΜΚΟ που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για «σοβαρές οικονομικές παρατυπίες», ποσό το οποίο όπως αναφέρεται καταβλήθηκε «αχρεωστήτως». «Η υπόθεση δεν αφορά το πρόσωπό μου, δεν υπάρχει η παραμικρή κατηγορία για εμένα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν προσωπικές ευθύνες», δηλώνει η κ. Αποστολοπούλου στο Tvxs.gr, υπογραμμίζοντας πως η ίδια είχε μόνο την ευθύνη των νομικών ζητημάτων της εταιρείας και πως από την έναρξη της αντιδικίας δεν είναι νομική εκπρόσωπος της εταιρείας και δεν έχει καμία εμπλοκή. 

Ads

Η απόφαση

Η δικαστική απόφαση, που αφορούσε αγωγή της εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την καταγγελία συμβάσεων και το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων από την τελευταία, ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2014. Σημειώνεται πως η ΜΚΟ, που διαλύθηκε στα τέλη του 2010, άσκησε έφεση ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Δικαστηρίου και το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.  Σύμφωνα με το καταστατικό, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, η «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης (eIsotis)» έχει ως εταιρικό σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας, την προώθηση της ίσης μεταχειρίσεως και εντάξεως των ατόμων με αναπηρία στον χώρο της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και τη βελτίωση της απασχολήσεως των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη και διεθνώς. Από το 2004, όταν και ιδρύθηκε, σύνηψε διάφορες συμβάσεις με την Ευρώπη, ωστόσο αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης είναι εννέα εξ αυτών.

Διαβάστε εδώ την απόφαση

Ads

Τον Φεβρουάριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε οικονομικό έλεγχο για τις εν λόγω συμβάσεις στα γραφεία της ΜΚΟ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ιστορικό της απόφασης, «πριν από τη διενέργεια του οικονομικού ελέγχου, η Επιτροπή είχε καταβάλει την τελευταία δόση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας στην ενάγουσα για ορισμένες από τις επίδικες συμβάσεις». Από τον οικονομικό έλεγχο, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, διαπιστώθηκαν παρατυπίες: στα λογιστικά (ιδίως στα έσοδα), στις ώρες εργασίες (υπερβολικές ώρες εργασίας στον υπεύθυνο προγραμμάτων, οι οποίες αλληλεπικαλύπτονταν με τις ώρες απασχολήσεώς του σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες) και στα έξοδα ταξιδιών, το κύριο μέρος των οποίων δεν σχετιζόταν άμεσα με τα προγράμματα.

Λόγω της «σοβαρότητας των διαπιστωθείσων παρατυπιών» στον οικονομικό έλεγχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιστροφή των ποσών που κατέβαλε στην «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης (eIsotis)» και κατήγγειλε όλες τις υπό εκτέλεση συβάσεις. Το συνολικό ποσό που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν 999. 213,45 ευρώ, σημειώνοντας πως «σκοπός των παραβάσεων αυτών καθώς και των ψευδών δηλώσεων ήταν η απόσπαση αδικαιολόγητης χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης». Η ΜΚΟ απάντησε με αγωγή, την οποία και απέρριψε το δικαστήριο με απόφασή του στις 16 Ιουλίου 2014, υποχρεώνοντάς την να καταβάλλει το ποσό που ζητάει η Επιτροπή.

Η απάντησή της Ζ. Αποστολοπούλου στο Tvxs. gr

Το Τvxs.gr επικοινώνησε με την κ. Αποστολοπούλου η οποία ανέφερε πως πρόκειται για “μια αστική διαφορά, όπως έχουν πολλές εταιρείες”. “Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν κανονικά. Εγώ ήμουν νομική και νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας και η ανάμιξή μου ήταν μόνο σε ό,τι αφορούσε τα νομικά ζητήματα. Ο καθένας είχε τις ευθύνες για τα πράγματα που διαχειρίζεται. Εγώ είχα τη νομική εκπροσώπηση. Δεν έχω και άλλη κατάρτιση. Δεν μπορούσα να ασχοληθώ με λογιστικά ή οργάνωση προγραμμάτων. Είναι θέματα που δεν γνωρίζω ”, τόνισε, ενώ σημείωσε πως “από την ώρα που ξεκίνησε η αντιδικία, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχω ασχοληθεί με τα νομικά της εταιρείας”. “Ούτε τη νομική εκπροσώπηση έχω, ούτε έχω εμπλοκή”, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει η παραμικρή κατηγορία για το πρόσωπό μου. Δεν είναι προσωπική μου διαφορά, οι παρατυπίες αφορούν καθαρά την εταιρεία”, ανέφερε και συνέχισε: “Η εταιρεία έχει κλείσει και έχει μπει σε νόμιμη διαδικασία εκκαθάρισης. Όπως πολλές εταιρείες έχει μια διαφορά αστικού τύπου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει πως ο τρόπος που τηρήθηκαν τα λογιστικά δεν ήταν σύννομος με όσα όριζε η σύμβαση. Τα έργα εκτελέστηκαν πλήρως, το προσωπικό πληρώθηκε. Δεν χάθηκαν τα λεφτά. Οι συμβάσεις μέσα έχουν κάποιους γενικούς όρους που χρειάζονται ερμηνεία. Ερμηνεύοντας αυτές τις συμβάσεις η Επιτροπή θεωρεί πως δεν τηρήθηκαν αυτοί οι όροι. Αυτό ονομάζει η Επιτροπή ως παρατυπία. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δημοσιευμένες και δεν έχω κάτι να κρύψω. Έχω πλήρη συναίσθηση και επίγνωση των όσων λέω. Στο πρόσωπό μου δεν υπάρχει καμία μήνυση και κανένας καταλογισμός για κάποια παράνομη πράξη. Δεν έχω καμία αντιδικία με κανένα».