Αντιδράσεις ξεσήκωσαν τα όσα είπε ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι» για την αναπηρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ads

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο του ηθοποιού που του καταλόγισε ένα σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού. Ωστόσο, η ατάκα που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η αναφορά: 

«Ο Σόιμπλε έχει δύο εμμονές. Όσο κι αν ακούγεται σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα, το μυαλό του καθηλώνεται σιγά, σιγά σε μία ιδέα. Εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη». 

Οι αντιδράσεις 

«Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία», ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Όπως είπε στο ΒΗΜΑ FM: «η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά».

Ads

«Λάθη επαναλαμβανόμενα, παύουν να είναι λάθη. Ο κ. Λάκης Λαζόπουλος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, δείχνει την εμμονή του απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Η απαξίωση των ανθρώπων με αναπηρία και η εμμονή στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, αποτελεί απαξίωση της κοινωνίας και όλων εκείνων που την αποτελούν. Ο κ. Λαζόπουλος καλό θα ήταν να βρει άλλον τρόπο για να ασκεί κριτική. Ζητάμε να ζητήσει συγγνώμη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει απέναντι στο 10% της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης. 

Πολιτικοί και κόμματα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε τη χθεσινή αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού από τον Λάκη Λαζόπουλο.

«Έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή, όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε όριο. Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της. Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Λαζόπουλος, μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό» τόνισε. 

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του καλεί τόσο τον Λάκη Λαζόπουλο όσο και τον τηλεοπτικό σταθμό που προβάλει την εκπομπή του να επανορθώσουν. Μάλιστα απευθύνει έκκληση στο ΕΣΡ και το μονομελές όργανο που το υποκαθιστά να λάβουν επίσημη θέση.

«Η χτεσινή τηλεοπτική τοποθέτηση του φίλου του πρωθυπουργού Λάκη Λαζόπουλου για την αναπηρία του Βόλφανγκ Σόιμπλε, προφανώς λειτουργεί ως παράδειγμα για το πώς καταπολεμούνται στην πράξη οι παθογένειες των ΜΜΕ. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως παθογένεια, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον πιο αυστηρό τρόπο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι ο ρατσιστικός στιγματισμός της αναπηρίας και της ψυχικής ασθένειας» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Ο κύριος Παππάς αντί να μετράει, με το δικό του εναλλακτικό τρόπο, τηλεοπτικά κανάλια ανά την Ευρώπη οφείλει ως επίδοξος επίσημος κρατικός λογοκριτής να καταδικάσει τις χτεσινές ρατσιστικές αναφορές του κύριου Λαζόπουλου. Εκτός αν κρίνει ότι ο λαϊκισμός, η χυδαιότητα και ο ρατσισμός είναι ένα πρόσφορο μέσο για την πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών».

«Η ελευθερία της έκφρασης, ακόμη και στις πλέον ακραίες εκδοχές της, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Όμως τα ρατσιστικά ξεσπάσματα μίσους και η προσβολή των ανθρώπων με αναπηρία, όταν γίνονται με πρόσχημα τη σατιρική κριτική, συνιστούν ύπουλο όπλο εκφασισμού του κοινού. Πόσο μάλλον όταν εκπορεύονται από τον επίσημο διασκεδαστή της πρωθυπουργικής αυλής» γράφει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.