Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σύλληψη του εκδότη των Παραπολιτικών Ιωάννη Κουρτάκη και του διευθυντή του «Παραπολιτικά Fm» Παναγιώτη Τζένου, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ads

Ο Ιωάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής τους εκπομπής συνέδεσαν τον ανήλικο γιο του Πάνου Καμμένου με την τρομοκρατία και την ένοπλη βία. Όπως κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκβιάζεται από την εφημερίδα προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες για τον χρηματισμό των Παραπολιτικών από κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Ιωάννης Κουρτάκης φέρεται να έλαβε το ποσόν των 843.000 ευρώ και ο Παναγιώτης Τζένος το ποσόν των 629.000 ευρώ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «αυταρχικό κατήφορο» και επίθεση στην «ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ενημέρωση». Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας, σημειώνει πως «η σύλληψη έδωσε την την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση». «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων», προσθέτει.

Αναλυτικά οι αντιδράσεις

«Οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μία κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Η ΝΔ εμπιστεύεται απόλυτα την ελληνική δικαιοσύνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ads

Για αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «μετά από μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ για άρθρο της εφημερίδας δείχνουν ότι ορισμένοι δεν κατανοούν το λειτούργημα του Τύπου σε μια δημοκρατία».

«Οι πρακτικές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον ρόλο των ΜΜΕ», σημειώνει και προσθέτει: «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ορντινάτσες, ούτε διαφημιστές της εκάστοτε κυβέρνησης, πρέπει να ελέγχουν την εξουσία και τα πεπραγμένα της. Αντίθετα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρεί ότι πρέπει να ακούει μόνο επαίνους. Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας που θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Φαίνεται ότι υλοποιείται η πρόσφατη “προτροπή” του πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές “ότι καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες”».

Το Ποτάμι σημειώνει: «υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία». 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στην υπόθεση, δηλώνει: «Νομίζω ότι η δικαιοσύνη όταν χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δημοσιογράφων δεν είναι καλό πράγμα. Βέβαια και οι δημοσιογράφοι πολλές φορές κάνουν δημοσιεύματα υπερβολικά που θίγουν υπολήψεις αλλά εν γένει ο πολιτικός – ο κάθε πολιτικός – πρέπει με την παρουσία του και τις ενέργειές του να περιφρουρεί τον εαυτό του και όχι αυτό να το αναθέτει στους δικαστές. Εμένα προσωπικά με έχουν θίξει πολλές φορές πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και πολλά έντυπα, αλλά δεν κατέφυγα ποτέ στη Δικαιοσύνη. Άφησα να καταλάβουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι το λάθος τους και να καταλάβει και η κοινωνία ότι βάλλομαι…

Γι’ αυτό θεωρώ ότι το να ακούγεται στην Ευρώπη ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι δεν είναι καλό… Δεν θεωρώ πως η τιμή ενός πολιτικού αποκαθίσταται ή προστατεύεται από ένα δικαστή. Η τιμή ενός πολιτικού προστατεύεται από τις ενέργειές του μόνο».