Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η αθώωση του Αμβρόσιου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, που εκδίκασε τη μήνυση κατά του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ο οποίος κατηγορείτο για σύνταξη και ανάρτηση κειμένου μίσους και προτροπής σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ads

Ένας εκ των μηνυτών του ιεράρχη, ο Λύο Καλοβρυνάς, μετά την αθώωση δήλωσε ότι η απόφαση δεν του προκάλεσε έκπληξη και την θεωρεί σχεδόν αναμενόμενη. «Ωστόσο και μόνο που κάθισε στο εδώλιο είναι μια τεράστια πρόοδος για την χώρα μας. Είμαστε ρεαλιστές, υπάρχει μια Α’ απογοήτευση αλλά όχι απελπισία. Η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ο αγώνας συνεχίζεται», συμπλήρωσε.

Με μια γρήγορη βόλτα όμως στα socia media αμέσως καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει η αθώωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου. Αντίστοιχες έντονες επικρίσεις υπάρχουν και από τον πολιτικό κόσμο, καθώς για άλλη μια φορά μια δικαστική απόφαση έρχεται κόντρα στο αίσθημα δικαίου.





Πόσο μάλλον όταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος στάθηκε αμετανόητος στη χτεσινή απολογία του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα το κήρυγμα μίσους, με ακραίες ρατσιστικές, σκοταδιστικές απόψεις, αντίθετες στη χριστιανική και κάθε «εξυψωτική» ηθική.

«Το «φτύστε τους» είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ενώ ιδιαίτερα σχολιάστηκε η κρίση του ««Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δημιουργήματα του Θεού. Γιατί ο Θεός δεν έφτιαξε ανώμαλους», η οποία άφησε πολλούς άφωνους. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική των διακρίσεων καλά κρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης

«Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη δικαιοσύνη» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η αθώωση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των διακρίσεων καλά κρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Γιατί δεν ήταν μόνο ότι αθωώθηκε για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ενάντια στους ομοφυλόφιλους, που αποτελούν προκλητική παραβίαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος, αλλά και το γεγονός ότι το Δικαστήριο ανέχθηκε να επαναληφθεί ενώπιόν του κήρυγμα μίσους και να μην σταθμίσει καν την ομολογία του Μητροπολίτη ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική βία. Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη δικαιοσύνη.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως όταν οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα, το μίγμα γίνεται  τόσο εκρηκτικό, ώστε η  δικαιοσύνη να μην μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της».

ΔΗΣΥ: Χάθηκε μια μάχη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η χθεσινή αθώωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει: «Ειδικά όταν ο «αθώος» συνεχίζει να διασπείρει το ομοφοβικό του μίσος εντός της δικαστικής αίθουσας».

«Χτες, χάθηκε μια μάχη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται…», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.

Ποτάμι: Η ρητορική μίσους απέχει παρασάγγας από τον λόγο που κηρύσσει η Εκκλησία

«Ο Αμβρόσιος δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει τον παραληρηματικό του λόγο. Αποδέκτες αυτού του παραληρήματος γίνονται κατά καιρούς πολιτικοί, μετανάστες, άνθρωποι διαφορετικών δογμάτων και κοινωνικών ομάδων», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με την αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο οποίος με άρθρο του καταφερόταν εναντίον των ομοφυλοφίλων.

Το Ποτάμι σχολιάζει ότι «τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε ένα ομοφοβικό ξέσπασμά του. Τέτοια ρητορική μίσους απέχει παρασάγγας από τον λόγο που κηρύσσει η Εκκλησία» και προσθέτει πως «αποφάσεις που αθωώνουν αυτές τις συμπεριφορές δε συνάδουν με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που έχει στον πυρήνα του την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΚΙΔΗΣΟ: Ο αντιρατσιστικός νόμος

«Ο λόγος μίσους του μητροπολίτη Αμβρόσιου, που επαναλήφθηκε επί τα χείρω εντός του δικαστηρίου, ενώπιον της έδρας, δεν φάνηκε αρκετός για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου» αναφέρει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

«Οφείλουμε να αναλογιστούμε αν δεν ήταν επαρκής ο νόμος, ή αν η τοπική έδρα δεν άντεχε να τον εφαρμόσει» τονίζει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Παπακώστα: Ο παράδεισος ήταν ένα δικαίωμα

Με μία ανάρτησή της στο facebook η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα σχολίασε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον μητροπολίτη, Αμβρόσιο.

«”Ναί, ο Παράδεισος δεν ήταν μία νοσταλγία. Ούτε, πολύ περισσότερο, μία ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα “.Η προσπάθεια να υπερασπιστεί η σύγχρονη Δημοκρατία τα ατομικά δικαιώματα ακυρώνεται όταν η Δικαιοσύνη δεν αποφαίνεται υπέρ της προστασίας του ατομικού δικαιώματος δίχως αστερίσκους, ιδίως απέναντι στους Ταγούς ,οι οποίοι δίνουν τον τόνο του μίσους, ως μη οφείλουν…», ανέφερε η πρώην υπουργός.

Στο μεταξύ, καταδρομική επίθεση έκαναν αντιεξουσιαστές σε ιερό ναό που βρίσκεται στη συμβολή Μπουμπουλίνας και Μετσόβου.

Ομάδα ατόμων πέταξε μπογιές στην εκκλησία και μετά τράπηκε σε φυγή, ενώ αργότερα ακολούθησε σχετική ανάρτηση στο indymedia.

Στο κείμενό τους τονίζουν ότι επιτέθηκαν σε έναν από τους «κύριους πυλώνες διατήρησης του πατριαρχικού κράτους» δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την απάντησή τους στις επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον των καταλήψεων σε Εξάρχεια και Κουκάκι.

Στην ίδια τους ανάρτηση αναφέρουν ότι η επίθεση έρχεται μετά την αθωωτική απόφαση που βγήκε χθες για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.