Να μην απομακρυνθούν από τα σχολεία τους στη μέση της σχολικής χρονιάς τα προσφυγόπουλα της δομής του Ελαιώνα, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Γιώργος Ψυχογιός, με ερώτησή τους στη προς τους υπουργούς Παιδείας και Μετανάστευσης – Ασύλου.

Ads

Την Πέμπτη  29 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να μη διακοπή η χρονιά για τα 300 περίπου προσφυγόπουλα που πηγαίνουν στο σχολείο, ενόψει του κλεισίματος της δομής του Ελαιώνα τον Μάιο, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να «προσφέρει επιτέλους μέτρα και λύσεις για την ένταξη προσφύγων στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται επίσης, πως τον περασμένο Ιούνιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκου Φίλη και Γιώργου Ψυχογιού κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν δεσμεύονται ότι δεν θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία τους, καθώς και ότι θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη φοίτηση αυτών στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες.

Τότε, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Μετανάστευσης είχαν διαβεβαιώσει πως οι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες δεν θα απομακρυνθούν από τα σχολεία τους. Επιπλέον, και ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης και η Μ. Δασκαλάκη, δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για θέματα προσφύγων και μεταναστών διαβεβαίωναν ακριβώς για το ίδιο.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες τα 22 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Δομή του Σχιστού, ενώ άμεσα αναμένεται να απομακρυνθούν ακόμα 25 παιδιά. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούν μεταξύ άλλων εάν οι αρμόδιοι υπουργοί προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειας ώστε οι 22 πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες κατά το τρέχον σχολικό έτος και εάν δεσμεύονται ότι δεν θα απομακρυνθούν άλλα προσφυγόπουλα από τα σχολεία τους

Αναλυτικά ολόκληρη η ερώτηση:

«Τον Ιούνιο του 2021 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών Νίκου Φίλη και Γιώργου Ψυχογιού κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς αν δεσμεύονται ότι δεν θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία τους, καθώς και ότι θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη φοίτηση αυτών στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες. Τότε το υπουργείο Παιδείας απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι “..Αναφορικά με τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών της δομής του Ελαιώνα στις σχολικές μονάδες, στο υπ’ αριθ. Πρωτ. 11883/11-6-2021 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας αναφέρεται ότι:

«[…] Θεωρώντας την εκπαίδευση ως βασικό πυλώνα κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι τα σχολεία αρμοδιότητας της ΔΠΕ Α΄ Αθήνας, θα συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, καταγωγής, θρησκεύματος, νομικού καθεστώτος κλπ.[…]». Επίσης, στο υπ’ αριθ. Πρωτ. 16576/10-6-2021 έγγραφο της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας αναφέρεται ότι: «Η ΔΔΕ Α΄ Αθήνας δεν έχει προβεί σε ενέργειες απομάκρυνσης προσφύγων μαθητών/τριών 3 από τα σχολεία τους και η φοίτησή τους συνεχίζεται απρόσκοπτα στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/νες»..” και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “…Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η στρατηγική επιλογή της συγκεκριμένης Δομής έγκειται στη χωροταξία της Δομής Ελαιώνα, καθώς βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που ευνοεί την ένταξη στην ελληνική κοινωνία, την επαγγελματική αποκατάσταση και την αυτόνομη διαβίωση των ωφελούμενων.

Στοιχεία σημαντικά για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των πληθυσμών αυτών, αντίθετα προς την ιδρυματοποίηση που μπορεί να φέρει η μακρόχρονη παραμονή στο υποστηρικτικό πλαίσιο μίας Δομής Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας. Στον σχεδιασμό δεν υπάρχει κανένας «εκτοπισμός» οικογενειών, αντίθετα ο προσφυγικός παιδικός και νεανικός πληθυσμός αποτελεί κριτήριο για την προσαρμογή και την ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους, με την εκπαίδευση να αποτελεί τον πυλώνα της ενταξιακής διαδικασίας και κορυφαίο ενταξιακό σκοπό. Επομένως, όχι μόνο δεν υπάρχει «εκδίωξη», αλλά πλήρης σύμπνοια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ε.Ε και του Ο.Η.Ε που θα οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος, το οποίο θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στον Ελαιώνα, όσο και στις υπόλοιπες δομές της χώρας και ειλημμένη απόφαση μας να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας.”.

Σε αντίθεση, όμως, με όσα διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι υπουργοί, ήδη 22 παιδιά από τη δομή του Ελαιώνα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία όπου φοιτούν, στη μέση της σχολικής χρονιάς, διακόπτοντας μια ευαίσθητη διαδικασία ένταξης και χωρίς να έχει γίνει μετεγγραφή τους σε άλλα σχολεία, παρά τις διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, του Δημάρχου Μπακογιάννη και της Μ. Δασκαλάκη, δημοτικής συμβούλου υπεύθυνης για θέματα προσφύγων και μεταναστών, ότι τα παιδιά δε θα μετακινηθούν στη μέση της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες τα 22 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Δομή του Σχιστού, ενώ άμεσα αναμένεται να απομακρυνθούν ακόμα 25 παιδιά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα η κυβερνητική υποκρισία και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί περισσεύουν. Πότε με την υποδοχή των προσφύγων πρώτης κατηγορίας από την Ουκρανία και πότε με την επίσκεψη του υπό απέλαση μαθητή Σαϊντού Καμαρά στον πρωθυπουργό, την ώρα που η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον Σαϊντού και εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί υπέρ της απόδοσης των ίδιων δικαιωμάτων σε όλους τους πρόσφυγες ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή χρώματος. Σημειωτέον ότι την Πέμπτη, 31.3.2022, η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις και συνδικαλιστικούς φορείς, κατέθεσαν διάβημα στο διοικητή της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και ζήτησαν την παύση της διαδικασίας εκκένωσης και την αποτροπή της άνισης και άδικης μεταχείρισης των παιδιών, με τη βίαιη διακοπή της φοίτησής τους.

Επειδή, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για τις εγγραφές και τη φοίτηση των προσφυγόπουλων η ένταξή τους γίνεται υπό προϋποθέσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες και με διευκολύνσεις. Επιπλέον τα προσφυγόπουλα κατά την παραμονή τους στη χώρα υποχρεούνται να εντάσσονται σε μονάδες παροχής εκπαίδευσης, ενώ οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν τα αναγκαία και επαρκή μέσα για την υποστήριξη και διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.

Επειδή η κυβέρνηση ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή υπονομεύουν την ένταξη στο σχολείο παιδιών, που ήρθαν στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές των προηγούμενων ετών είτε με τις οικογένειες του είτε ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και εξαναγκάστηκαν με βίαιο τρόπο να αλλάξουν περιβάλλον διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να σωθούν, εφαρμόζοντας από το 2019 πολιτικές που αντίκεινται στη σχετική νομοθεσία, δηλαδή το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των προσφύγων.

Επειδή η εκπαίδευση προσφύγων αναφέρεται σε ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, μπορεί να περιλαμβάνει και εξειδικευμένους σχεδιασμούς, που σχετίζονται με τους πρόσφυγες ως ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, και παρέχεται από τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατ’ εξαίρεση τις Δ.Υ.Ε.Π., ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ συνίστανται στον αποκλεισμό των προσφυγόπαιδων από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ή/και στη μη συστηματική τοποθέτησή τους στα σχολεία, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις.

Δείγμα δε των πολιτικών αυτών είναι η στυγνή παραδοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας το 2019 ότι ότι είχαν χαθεί 5.000 προσφυγόπουλα από τους χώρους εκπαίδευσης, η ρατσιστική δημοσιοποίηση της λίστας με ονόματα νηπίων προσφύγων από πρώην «γαλάζιο» βουλευτή και οι σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, που θεωρεί ότι αποτελεί πρόβλημα η ύπαρξη μεταναστών και προσφύγων μαθητών στα σχολεία της Αθήνας, τα προβλήματα στη φοίτηση των προσφυγόπουλων από τη Δομή της Ριτσώνας και οι σχετικές ακραίες θέσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, η διακοπή φοίτησης 8 προσφυγόπουλων στο νηπιαγωγείο των Βρασνών, η μη συμμόρφωση στις προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για τη σοβαρή παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών που διαβιούν σε Δομές και ΚΥΤ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να αποκαταστήσουν τους 22 πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειας ώστε να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες κατά το τρέχον σχολικό έτος;

Δεσμεύονται ότι δεν θα απομακρυνθούν άλλοι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία τους, καθώς και ότι θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη φοίτηση αυτών στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες;

Σε ποιες σχολικές μονάδες, τάξεις υποδοχής ή Δ.Υ.Ε.Π. φοιτούν ήδη οι 22 πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες που απομακρύνθηκαν από τη Δομή του Ελαιώνα;

Αν δεν συνεχίζεται η φοίτησή τους, γιατί δεν έγινε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ένταξη και μετεγγραφή τους από τα διοικητικά όργανα που έχουν την εποπτεία και τη μέριμνα για την ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των προσφυγόπουλων; Γιατί δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και προϋποθέσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νίκος
Ψυχογιός Γιώργος».

Κρίτων Αρσένης: «Να σταματήσουν τώρα οι ρατσιστικές εξώσεις προσφύγων από το καμπ του Ελαιώνα»

Σε δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με την δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” καταγγέλλει ότι σήμερα μετακινήθηκε σημαντικός αριθμός προσφύγων από τον Ελαιώνα στο Σχιστό -μιλά για 71 ανθρώπους- ως πρώτο βήμα μέχρι το κλείσιμο του στρατοπέδου που σχεδιάζουν Δήμος και υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι τον Ιούνιο. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μετακινήθηκαν σήμερα καταγγέλλεται ότι είναι και 19 παιδιά. Μαθητές. Πάνω από 300 παιδιά ζουν στον Ελαιώνα. Πολλά από αυτά είχαν κάνει βήματα ένταξης, είχαν καταφέρει να παρακολουθούν το σχολείο.

Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Αληθεύει πως όταν ρωτήθηκαν χθες ο διοικητής και η συντονίστρια εκπαίδευσης, στη διάρκεια διαβήματος από δημοτικούς συμβούλους και εκπαιδευτικούς στον Ελαιώνα, πού πήγαν οι πρώτοι μαθητές που μετακινήθηκαν, η απάντηση ήταν “δεν ξέρουμε, αυτό αφορά τη δομή του Σχιστού”; “Χάθηκαν” αυτά τα παιδιά; Είναι ή δεν είναι στο σχολείο; Ξέρει κανείς; Τριάντα οργανώσεις με χθεσινό τους κείμενο λένε ότι η επικείμενη αλλαγή τόπου κατοικίας των παιδιών, κινδυνεύει να τα “πετάξει” εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Καλούν ακόμα την κυβέρνηση να μη στερηθούν τα παιδιά το σχολείο και οι πρόσφυγες τη στέγη.

Πίσω από τις “συμβολικές” υποκριτικές φωτογραφίες του πρωθυπουργού με τον Σαϊντού, ξέρουμε καλά ποιες είναι οι προθέσεις τους για όλους τους άλλους σαν τον Σαϊντού.

Καμία μετακίνηση πρόσφυγα από τον Ελαιώνα. Να γίνει ο χώρος κοινωνική δομή για αυτούς τους ανθρώπους και τα παιδιά τους. Να ανθίσει η ζωή».