Μπαράζ αντιδράσεων τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση προκάλεσε η νέα ομολογία του ΔΝΤ για το λάθος στον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος, αυτή τη φορά διά στόματος του διευθυντή Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Να συνυπολογίσει τις συνέπειες του λάθους ενόψει των επόμενων διαπραγματεύσεων για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάλεσε το ΔΝΤ η Δημοκρατική Αριστερά. Παρά την παραδοχή του λάθος η κυβέρνηση σιωπά και συνεχίζει να επιβαρύνει τα μικρομεσαία στρώματα με περισσότερες περικοπές τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

 
Το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε εκ νέου, χθες, ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσον και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει εκτενώς για το θέμα.
 
«Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τότε δεν είχαν συνυπολογίσει «την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».
 
Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον πολλαπλασιαστή του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα, σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά. Πολιτικές που, όπως αναφέρει, «σε συνδυασμό με τα εσωτερικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας επέφεραν υψηλούς δείκτες ύφεσης και ανεργίας, αλλά και μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα».
 
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, μετά την παραδοχή του λάθους, το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του έτσι ώστε και αυτές να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας.
 
Παρά την επιβεβαίωση, από το ίδιο το ΔΝΤ, του «εκγκλήματος που κατ’ εξακολούθηση διαπράττεται εις βάρος του ελληνικού λαού», η κυβέρνηση σιωπά, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής.
 

«Και ενώ το λαθεμένο της μνημονιακής συνταγής αλλά και των εκτιμήσεων για το ύψος της ύφεσης αναγνωρίζεται από όλους και λαμβάνει διαστάσεις στον διεθνή Τύπο, η -λαλίστατη κατά τα άλλα- κυβέρνηση σιωπά», υπογράμμισε και «αντί να διεκδικήσει, σε αντιστάθμιση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ, ένα ισόποσο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, συνεχίζει τη μονόπλευρη επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με περικοπές συντάξεων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και τη φοροαποφυγή των ημετέρων».
 
Παρά τη νέα ομολογία, η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται, σχολίασαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«Παρά τη νέα ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραδέχεται την αποτυχία του μνημονίου και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και παρά τις εσωκομματικές βολές, ο κ. Στουρνάρας, πιστός στις εντολές της Τρόικας, προχωρά ακάθεκτος τη φορομπηχτική του πολιτική κατά της ιδιωτικής περιουσίας του έλληνα οικογενειάρχη»,  παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Μαριάς. «Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζει το μνημονιακό του δρόμο;» διερωτήθηκε.