Η αρνητική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE., προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.

Ads

Στην απαντητική επιστολή του ο Σταύρος Κοντονής εξηγεί τους λόγους της άρνησης και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης…»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται την απόφαση Κοντονή ως «αυτονόητη και επιβεβλημένη». 

Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη σχολίασε το θέμα κάνοντας share ένα tweet που αφορούσε τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι των νεοναζί στα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ, το οποίο έγραφε: «υπάρχει ένας όρος για όσους λένε ότι ‘και οι δύο πλευρές είναι κακές’ όταν η μια πλευρά είναι οι ναζί. Αποκαλούνται συμπαθούντες των ναζί».

Ads

Η Μαρία Γιαννακάκη συνόδευσε το retweet με το εξής σχόλιο: «Γράφτηκε για τον Τραμπ και το #Charlottesville, αλλά ταιριάζει απόλυτα και στους Εσθονούς και στο Συνέδριό τους».

Η ανάρτηση της προκάλεσε την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος απάντησε επίσης, μέσω twitter. «Αντιλαμβάνεστε ότι έχετε θεσμικό ρόλο και ονομάζετε Κυβέρνηση Φιλικής μας Χώρας και Εταίρου μας ως συμπαθούσα τους Ναζί; έχετε συναίσθηση;»

Την άποψη του για το θέμα διατύπωσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος με ανάρτηση του στο facebook στην οποία αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική Δυτική χώρα που δεν θέλει κομπλεξικά να αναγνωρίσει τον ολοκληρωτισμό των κομμουνιστικών καθεστώτων».