Αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση της προέδρου του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με την οποία ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου, δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, έκαναν λόγο για «θλιβερή μέρα για τη Δικαιοσύνη», χαρακτήρισαν παράνομη και στα όρια της αυθαιρεσίας την απόφαση, ενώ τόνισαν ότι δεν αποκλείεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Προέδρου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε ότι είναι αντίθετος σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα είναι αρωγός σε ό,τι κριθεί αναγκαίο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, ανέφερε ότι «οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη  Δικαιοσύνη και μια μεγάλη μερίδα των δικαστών υποκύπτει στις πιέσεις των πολιτικών» και εξαπέλυσε βολές σε βάρος της δικαστικής λειτουργού που εξέδωσε την απόφαση.

Ads

«Ντροπή γι’ αυτήν που δίκαζε, καθώς φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά. Είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία. Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου», είπε ο Παξινός, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών ήταν και πρόεδρος μιας από τις Ανεξάρτητες Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των οχτώ  Τούρκων στρατιωτικών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων Παναγιώτης Περάκης, έβαλε κατά της κυβέρνησης καθώς όπως είπε «η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ειδικά όταν η Κυβέρνηση και υπουργοί αποκαλούν τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς «πραξικοπηματίες», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να αμφισβητείται μια τέτοια απόφαση για το άσυλο.