Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των εφοριακών προκάλεσε απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη να προχωρήσει σε αλλαγές περίπου 165 διευθυντών και υποδιευθυντών εφοριών της χώρας, αλλά και προϊσταμένων του ΣΔΟΕ. Η Ιπποκράτους κάνει λόγο για αναξιοκρατικές επιλογές και για «κομματικό στρατό», ενώ οι εφοριακοί μιλούν για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια.
 

Ads

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε συμφωνία που προβλέπει την αντικατάσταση 107 διευθυντών και υποδιευθυντών εφοριών και 58 προϊσταμένων τμημάτων. Παράλληλα, από το ΣΔΟΕ «ξηλώθηκε» ο διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων Νίκος Λέκκας.
 
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινήθηκαν, αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους τους τελευταίους μήνες.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται μία ημέρα μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη κοντά στον κ. Βενιζέλο, απαντώντας στον ισχυρισμό Μαυραγάνη ότι είχαν ενημερωθεί τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζουν ότι «ενημερώθηκαν αλλά είχαν διαφωνήσει πλήρως» και πως διεμήνυσαν ότι δεν θα συναινέσουν.
 
Ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης τόνισε σε δηλώσεις του πως «θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί».
 
«Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», κατέληξε ο τέως υπουργός.
 
Αντιδράσεις για την απόφαση του κ. Μαυραγάνη έχουν εκδηλωθεί και από την πλευρά των εφοριακών, οι οποίοι κάνουν λόγο για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια. Όπως υποστηρίζουν, το 95% των νέων τοποθετήσεων αφορά στελέχη της ΔΑΚΕ. Αναφέρουν μάλιστα ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση, δεδομένου ότι δεν έχουν αξιολογηθεί οι προϊστάμενοι που μετακινούνται.