Η μόνη λύση για το ρωσικό εμπάργκο είναι η Ελλάδα να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καμία απολύτως κύρωση σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στο μεταξύ, μέτρα για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που οδήγησαν στο ρωσικό εμπάργκο ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή τους προς Ευρωπαίους αξιωματούχουςμ, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουικ, δηλώνει ότι «το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων».

Ads

Διαβάστε επίσης: Ο οικονομικός ψυχρός πόλεμος χτυπάει την ανυπεράσπιστη Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Χωνί», το εμπάργκο της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ήρθε ως απάντηση των ψυχροπολεμικών οικονομικών κυρώσεων των τελευταίων σε βάρος της Μόσχας. Επίσης, τονίζει ότι αυτό το εμπάργκο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην οικονομία της χώρας. σε μια περίοδο, μάλιστα, που διανύουν βαθύτατη κρίση.

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη λύση είναι να δηλώσει ευθέως η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καμία απολύτως κύρωση σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον η ΕΕ επιμένει σε αυτήν την πολιτική. «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί δορυφόρο των ΗΠΑ, της γερμανικής ΕΕ και του Ισραήλ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η χώρα «χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολιτική εξωτερικών και οικονομικών σχέσεων».

Ads

ΚΚΕ: Επιστολή σε ευρωπαίους αξιωματούχους για αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σε επιστολή τους συγκεκριμένα προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της E.E. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κ. Άστον και τους αρμόδιους Επιτρόπους Γ. Κατάινεν και Ν. Τσόλος, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ πληρώνουν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο πλευρό της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας , με σκοπό τη διείσδυση των μονοπωλίων τους στη περιοχή σε ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνουν «στήριξε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή»

«Τώρα χιλιάδες Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, με κύρια αγορά τη Ρωσία, μετά την ΚΑΠ, δέχονται νέο καταστρεπτικό πλήγμα καθώς η αδιάθετη παραγωγή τους σαπίζει στις αποθήκες», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας ότι πλέον «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά τα επόμενα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές επιρρίπτουν όμως «μεγάλες ευθύνες» και στην ΕΕ, καλώντας την να λάβει μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν.

ΑΝΕΛ: Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει

«Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων. Η συγκυβέρνηση ήθελε να παραστήσει το λιοντάρι, αλλά δεν υπολόγισε ότι η ρωσική αρκούδα δεν αστειεύεται και τελικά της παρέδωσε για μια μπουκιά χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και ενδιάμεσους επιχειρηματίες», σημειώνει  σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και το ρωσικό εμπάργκο. Επίσης καλεί την κυβέρνηση «να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών της».