Η εσπευσμένη προεδρική εκλογή έχει ξεκινήσει ένα νέο γύρο κινδυνολογίας, με ανοιχτές παρεμβάσεις Ευρωπαίων υψηλά ιστάμενων αλλά και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή όμως με το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών να είναι πιο κοντά από ποτέ, και τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν σταθερά πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε κινδυνολόγοι αρχίζουν να ανακρούουν πρύμναν.

Ads

«Πρόωρες εκλογές και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ» τιτλοφορείται το κύριο θέμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες σε αντίθεση με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρει το θέμα Grexit, αποφαίνονται ότι «είναι μη ρεαλιστικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs σημειώνει ότι «ακόμη κι αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης», ενώ σε ανακοίνωση της η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι «οι αγορές δεν ενδιαφέρονται ποιος κυβερνά τη χώρα».

Η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον Τύπο της Γερμανίας, ο οποίος έκανε από την ανακοίνωση και μετά λόγο για «ρίγη πανικού» στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την εφημερίδα die Welt να προβλέπει μάλιστα ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014!

Ads

Φρένο στο κλίμα κινδυνολογίας βάζει η Deutsche Welle, η οποία στο κεντρικό της άρθρο φιλοξενεί τοποθέτηση του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ,, ο οποίος βρίσκει μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και εκτιμά ότι οι δανειστές θα επιδείξουν μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση.

«Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του. Με απώτερο στόχο αφενός ο ίδιος ο Τσίπρας να μην χάσει το κύρος του και αφετέρου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης και να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο κίνδυνος εξόδου λοιπόν δεν είναι ρεαλιστικός».

Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος, εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς «τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», τονίζοντας πως όλα συνηγορούν ότι δε θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου.  Εκτιμά, δε, ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί πλέον να επιβιώσει και προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο. Ως εκ τούτου, όπως λέει, το Βερολίνο προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα.

Όσον αφορά ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς είναι μάλλον προετοιμασμένη. Όπως λέέι ο κ. Μηλιόπουλος στην Deutsche Welle: «Ίσως να έχουν γίνει ήδη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που να έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές δεν θα επιφέρει προβληματικές εξελίξεις. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Ενδεχομένως να έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις. Αυτό θα εξηγούσε εν μέρει γιατί η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο ήρεμη, αλλά και γιατί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιδρούν στα γεγονότα με τόσο δραματικό τρόπο όσο πριν από 3-4 χρόνια».

Την ίδια στιγμή, o αμερικανικός οίκος Goldman Sachs τονίζει τη δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σε έκθεση του για την Ελλάδα σημειώνει ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, θα γίνουν εκλογές και οι πιέσεις-αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστούν, τονίζοντας το ρίσκο ασυνέχειας της ακολουθούμενης πολιτικής που θα φέρει σύγκρουση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές. Ο οίκος κάνει όμως ένα βήμα πίσω σημειώνοντας πως αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η χώρα έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις μετά το 2012 και η απόσταση που τη χωρίζει μεταξύ αυτού που έχει κάνει και του τι πρέπει να γίνει ακόμα δεν είναι ανυπέρβλητη, συμπληρώνει.

«Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά την χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει την σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στον βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής», σημειώνει την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση της η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της.

Υπενθυμίζεται ότι απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας, έκανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξη του στην αυστριακή τηλεόραση δήλωσε πως θα προτιμούμε τα «οικεία πρόσωπα» στο τιμόνι της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα».

Είχε προηγηθεί ανάλογη παρέμβαση την Τετάρτη από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία είχε χαρακτηρίσει ως «ισχυρό σήμα» προς την Ευρώπη την επιλογή του Σταύρου Δήμα. «Η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» είχε αναφέρει.

«Οι υποστηρικτές των μνημονίων αλληλοστηρίζονται», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις έξωθεν παρεμβάσεις.