Τριετές πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει τελικά το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε όσες άλλες χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου κριθεί αναγκαίο.

Ads

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, είναι πλέον πλήρως ολοκληρωμένο, θα εγκριθεί αύριο από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και το μεσημέρι θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρίστο Στυλιανίδη.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει, στη συνέχεια, την επικύρωσή του από την τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαρτίου και την άμεση εφαρμογή του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ευρωπαϊκά κονδύλια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης θα διατεθούν όχι απ’ ευθείας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε φορείς και οργανώσεις όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι σε συνεργασία με τις αρχές θα αναλάβουν το έργο της στέγασης, σίτισης και συντεταγμένης φιλοξενίας των προσφύγων.

Ads

Ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες υπολογίζεται από κοινοτικές πηγές τουλάχιστον στις 100.000 – αριθμός, που δεν αποκλείεται και να αυξηθεί σε περίπτωση περαιτέρω έξαρσης των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία.

SOS από την Υπατη Αρμοστεία

Η ανακοίνωση του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν έρχεται την ώρα που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκπέμπει σήμα κινδύνου και προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη, και «αυτοπροκληθείσα», ανθρωπιστική κρίση.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο. Διαπιστώνει επίσης ότι ήδη υπάρχουν κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων, καταλυμάτων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, εκ των οποίων οι 8.500 βρίσκονται στην Ειδομένη.