Με αλλαγή ατζέντας, και με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει ξανά σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα την επιχείρηση ανασύνταξης και αναστροφής του πολιτικού κλίματος – μια επιχείρηση, που έχει ως πρώτο στόχο την έξοδο από τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων και την τόνωση του ηθικού τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε κομματικό επίπεδο.

Ads

Το τρίπτυχο Συνταγματική Αναθεώρηση – οικονομική ανάκαμψη – αντιδιαπλοκή είναι ο βασικός άξονας αυτής της στροφής, στον σχεδιασμό της οποίας έχει τη δική του ιδιαίτερη βαρύτητα και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται την επόμενη εβδομάδα και επιβάλλει τήρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ της ανάδειξης της αριστερής ταυτότητας του κόμματος και της επίδειξης του αναγκαίου κυβερνητικού ρεαλισμού.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή του Συντάγματος έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή, ως σύμβολο των μεγάλων θεσμικών παρέμβαση με προοδευτικό πρόσημο που επιδιώκει η κυβέρνηση: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα τα μέλη που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα και το κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης.

Ads

Το περιεχόμενο του κειμένου – έστω και στο γενικό του πλαίσιο – αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο το νέο μέτωπο των ημερών, εκείνο του «θρησκευτικού πολέμου», ενώ σε επίπεδο πολιτικών μηνυμάτων κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το βράδυ ότι «στα πρόσωπα των μελών της Επιτροπής μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις».

Η «νέα αισιοδοξία» για την οικονομία

Ο δεύτερος πυλώνας της κυβερνητικής αντεπίθεσης εστιάζει στην οικονομία και στο αφήγημα μιας «νέας, συγκρατημένης αισιοδοξίας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη το στίγμα προχθές τονίζοντας ότι η θεαματική αύξηση των εσόδων διέψευσαν τους «καταστροφολόγους» που «προσεύχονται καθημερινά για ενεργοποίηση του κόφτη», οι αισιόδοξες – έστω και υπό πολλές προϋποθέσεις – του ΔΝΤ για την ανάπτυξη θεωρούνται χρήσιμο όχημα αλλαγής του κλίματος, ενώ η σύσταση Τσίπρα στους υπουργούς να επιταχύνουν νομοσχέδια «κοινωνικού προφίλ» όπως εκείνα, για το πάγωμα των ασφαλιστικών χρεών των επαγγελματιών και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καταδεικνύουν και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασχέσει το κύμα κοινωνικής απογοήτευσης.

Η μάχη για τη διαπλοκή στη Βουλή

Σε τρίτο, και άμεσο επίπεδο, επίπεδο η επιχείρηση ανάταξης θα κορυφωθεί τη Δευτέρα με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή – μια συζήτηση, για την οποία από κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλονται εκ νέου «διευθύνσεις και ονόματα».

Ανεξαρτήτως του κατά πόσο θα επαληθευθούν οι εν λόγω προαναγγελίες, το βέβαιο είναι πως θα πρόκειται για συζήτηση εξαιρετικά υψηλών τόνων, καθώς κεντρική επιλογή του Μαξίμου είναι να μπει μετωπικά στο γήπεδο της πόλωσης που στήνει η Νέα Δημοκρατία «σε πλήρη πάντοτε ταύτιση με τους καναλάρχες» όπως τόνιζε εμφατικά ξανά χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Το δε timing της συζήτησης στη Βουλή θεωρείται απολύτως ενδεδειγμένο για να επαναβεβαιωθεί η ηθική συνέπεια και τα αριστερά προτάγματα της κυβέρνησης, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπλεύρως και στο εσωτερικό μέτωπο, συσπειρωτικά και τονωτικά κίνητρα έχει και το αποψινό «ποτάκι» με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στο οποίο προσκλήθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί εάν ο συνδυασμός… ποτού και αριστερόστροφης κυβερνητικής ανασύνταξης θα αποδειχθεί αρκετός για να κατευνάσει και τις μάχες ισχύος που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο εσωκομματικό παρασκήνιο εν όψει συνεδρίου…