Προς ψήφιση στη Βουλή εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ), που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων. Θύελλα αντιδράσεων στους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι οποίοι τονίζουν ότι η σύσταση της ΕΣΑΝ «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Ads

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γαιτρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από τη Βουλή. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει επίσης στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το πέρας του ωραρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι τροποποιήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός, Υγείας, Μάκης Βορίδης, «δεν αλλάζουν την ουσία των δραματικών επιπτώσεων στους ασθενείς, τα νοσοκομεία και τους γιατρούς».

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών». Για τον λόγο αυτό «συστήνεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η ΕΣΑΝ Α.Ε.

Ads

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Επίσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.